19.2 °C, 2.6 m/s, 85.9 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaJelgava iekļauta Āfrikas cūku mēra karantīnas uzraudzības zonā
Jelgava iekļauta Āfrikas cūku mēra karantīnas uzraudzības zonā
27/06/2018

 

Jelgavas novada Valgundes pagasta saimniecībā mājas cūkām konstatēts Āfrikas cūku mēris. Šobrīd 10 kilometru rādiusā ap šo vietu ir noteikta karantīnas uzraudzības zona, kurā ietilpst arī liela daļa Jelgavas pilsētas, un tajā ir ierobežota lauksaimniecības dzīvnieku pārvadāšana. 

 

Karantīnas uzraudzības zonā ietilpst Jelgavas pilsētas daļa no robežas ar Valgundes pagastu līdz Rūpniecības ielai, stacijas rotācijas aplim, dzelzceļa tiltam pār Lielupi un Prohorova ielai. Tas nozīmē, ka šajā zonā karantīnas laikā PVD un policija strādās pastiprinātā režīmā.

 

Lai pārrunātu aktuālos jautājumus un rīcību 26. jūnijā tika sasaukta Jelgavas sadarbības teritorijas civilās aizsardzības komisijas ārkārtas sēde. Tajā tika izziņota karantīna, kas ir noteikta uz 40 dienām, sākot no trešdienas. Šajā laikā karantīnas uzraudzības zonā aizliegta cūku pārvadāšana, izņemot, ja tās tiek vestas uz kautuvi, savukārt citus lauksaimniecības dzīvniekus drīkst pārvadāt tikai ar PVD atļauju.

 

Šobrīd pircējiem iegādājoties gaļu oficiālās tirdzniecības vietās, tostarp tirgū, nav pamata satraukumam, savukārt mazumtirdzniecībā esošajai gaļai jābūt atbilstošam marķējumam, skaidrai izcelsmei un pavaddokumentam – tas nozīmē, ka pircēji karantīnas laikā īpaši aicināti ņemt un saglabāt čekus par gaļas iegādi.

 

Jāpiebilst, ka šis ir trešais šogad konstatētais Āfrikas cūku mēra gadījums Latvijā. Iepriekš slimība konstatēta Saldus novada Kursīšu pagastā un Jelgavas novada Jaunsvirlaukas pagastā, bet šajā gadījumā noteiktā karantīnas zona beidzas līdz ar pilsētas robežu.

 

Iedzīvotāji, kuriem ir radušās aizdomas par nelegālu gaļas tirgošanu vai kuriem ir informācija par sivēnu ar neskaidru izcelsmi tirgošanu, aicināti informēt PVD, zvanot pa tālruni 63021124, 28366147, 26807681.

 

 

Informācija sagatavota

Jelgavas pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību pārvaldē