26 °C, 2 m/s, 49.5 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiTrīs dažādās tehnikās veidoti darbi izstādē “Dzirnakmeņu stāsti”
Trīs dažādās tehnikās veidoti darbi izstādē “Dzirnakmeņu stāsti”
22/10/2018

Līdz 11. novembrim Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā apskatāma izstāde “Dzirnakmeņu stāsti”.

 

 

Tekstilmāksliniece Irisa Blumate, strādājot pie sava darba “Dzirnakmeņi”, sapratusi, ka katrs tekstildarbs ir kā dzirnakmens – liels, monumentāls un ar savu svaru, materiālu un faktūru. Māksliniece izstādes aprakstā atklāj, ka viņas 70 gadu jubilejai veltītajā ekspozīcijā apkopoti trīs dažādās tehnikās veidoti darbi – pirmie austi klasiskajā gobelēna tehnikā un papildināti ar dažādām faktūrām, otrie ir ažūri tīklveida darbi, gatavoti no sintētiska materiāla tīkliem un metāla stiepļu veidojumiem, bet trešie – šūšanas tehnikās veidoti darbi no dažādiem audumiem ar atšķirīgu faktūru.

 

Mākslinieces jaunākais darbs “Dzirnakmeņu raksti” veltīts mūsu valsts simtgadei un parāda lietu, domu, asociāciju mijiedarbību, jo darba ideja radās kādā Amerikas Lielā kanjona alā. Bet miniatūrdarbs “Uuluru”, kas arī apskatāms izstādē, starptautiskajā izstādē Austrālijā ieguva “Grand Prix”.

 

I.Blumate ir dzimusi 1948. gadā Rīgā. Kopš 1975. gada tekstilmāksliniece ir Latvijas Mākslinieku savienības biedre, bet kopš 1995. gada – Latvijas Tekstilmākslas asociācijas biedre. Māksliniece ir piedalījusies grupu izstādēs Latvijā, Zviedrijā, Francijā, Vācijā, Japānā, ASV, Somijā, Polijā un Ungārijā. I.Blumates darbi atrodas Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā Rīgā, Krievijas muzejos, privātkolekcijās Somijā, Austrālijā, Brazīlijā, Turcijā, Izraēlā un ASV.

 

Foto: Jelgavas pilsētas pašvaldība

 

  1. Informācija sagatavota
    Jelgavas pilsētas pašvaldības
    Sabiedrisko attiecību pārvaldē