25.6 °C, 2 m/s, 50.1 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPašvaldības policija kontrolēs, vai netirgo aizsargājamos augus
Pašvaldības policija kontrolēs, vai netirgo aizsargājamos augus
22/06/2019

Arī šogad pirms Līgo un svētku dienās Jelgavas pilsētas Pašvaldības policijas inspektori pievērsīs pastiprinātu uzmanību puķu tirgotājiem, lai pārbaudītu, vai Jāņu zāļu pušķos nav atrodami arī īpaši aizsargājamie augi.

Pašvaldības policisti ik gadu ap Jāņu laiku pilsētas tirdziņos pārbauda, vai netiek tirgoti aizsargājamie augi tiesa gan, pēdējos trīs gadus neviens šāds pārkāpums pilsētā nav konstatēts, jo tirgotāji ļoti atbildīgi izturas pret aizsargājamajiem augiem.

 

Latvijas aizsargājamie augi ir dažāda veida savvaļas orhidejas – dzegužpirkstītes, dzegužpuķes, dzegužkurpītes un naktsvijoles. Tāpat aizsargājama ir pļavas un meža silpurene, staipekņi, lakši jeb mežloki, meža vizbulis, bezdelīgactiņa, Sibīrijas skalbe, jumstiņu gladiola un Eiropas saulpurene.

 

Ziedu pušķiem un vainagiem iedzīvotāji aicināti izmantot bieži sastopamus, bet ne mazāk krāšņus pļavas augus, piemēram, pīpenes, madaras, rudzupuķes, āboliņu, smilgas, gandrenes, suņuburkšķus, kas nav aizsargājami. Tāpat plūkt var asinszāli un birztalu nārbuli, vībotnes, magones, raspodiņu un, protams, papardes. Jāņuzāles nevajag plēst ar visām saknēm.

 

Foto: Jelgavas pilsēta

 

Informācija sagatavota 

Jelgavas pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību pārvaldē