21.8 °C, 3.9 m/s, 63.8 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiUzņēmējdarbībaMetālapstrādes mācību parkā atklāta lokšņapstrādes zāle
Metālapstrādes mācību parkā atklāta lokšņapstrādes zāle
30/01/2020

30. janvārī Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centra (ZRKAC) Metālapstrādes mācību parkā atklāta jauna lokšņapstrādes zāle, kurā varēs apgūt specifiskas kompetences lokšņapstrādes ciparvadības darbgaldu lietošanai. Atklāšanas dienā ar jaunajām mācību parka iespējām iepazinās arī Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības asociācijas (MASOC) biedri no visas Latvijas, kuriem mūsu pilsētā notika asociācijas kopsapulce.

Lokšņapstrādes zāles izveide ir viena no Eiropas Reģionālās attīstības fonda projekta “Jelgavas Amatu vidusskolas infrastruktūras uzlabošana un mācību aprīkojuma modernizācija, 2. kārta” aktivitātēm, lai paaugstinātu profesionālās izglītības kvalitāti Jelgavas Amatu vidusskolā un modernizētu mācību aprīkojumu izglītības programmā “Metālapstrāde”, kurai galvenā praktisko mācību bāze ir Metālapstrādes mācību parkā.

ZRKAC Metālapstrādes mācību parka vadītājs Māris Ernstsons stāsta, ka lokšņapstrādes zāle aprīkota ar jaunākās paaudzes iekārtām, kas piemērotas viedajai ražošanai atbilstoši “Industry 4.0”. Projekta gaitā iegādāts lāzers metāla lokšņu griešanai, automātiskā materiālu noliktavas sistēma, atjaunota tehnika desmit parka metināšanas posteņos, nodrošinot iespēju mācīties uz jaunākās paaudzes metināšanas iekārtām, iegādāts metāla locīšanas darbgalds ar CNC vadības sistēmu, metināšanas CNC robotroka/manipulators, kas var strādāt arī kā 3D plazmas griezējs. “Tas nozīmē, ka pie mums turpmāk varēs apgūt specifiskas kompetences lokšņapstrādes ciparvadības darbgaldu lietošanai, piemēram, optiskās šķiedras lāzergriešanas iekārtas iestatīšanu metāla lokšņu griešanai, lokšņu materiālu noliktavas sistēmas darbību,” tā M.Ernstsons, uzsverot, ka tik modernas mācību bāzes citur Latvijā un, cik zināms, arī Baltijā šobrīd nav.

“Latvija nav robotizācijā vadošā, taču mūsu uzdevums un mērķis šodien ir iet soli uz priekšu, domājot par to, lai ražošanas iespējas kļūtu konkurētspējīgākas. Šeit ir nodrošināta iespēja mācīties uz iekārtām, kas ir ražošanā, lai varam jauniešiem nodrošināt labu un konkurētspējīgu izglītību. Mūsu pilsētai ir vajadzīgi augsti kvalificēti darbinieki. Aicinu uzņēmējus līdzdarboties un izmantot šo materiāli tehnisko bāzi, lai paaugstinātu arī savu darbinieku kompetences,” pasākumā norādīja Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš.

MASOC valdes priekšsēdētājs Toms Grīnfelds uzsvēra, ka Jelgava ir viens no labākajiem nozares centriem ārpus Rīgas. “Liels nopelns tajā ir pašvaldībai, kas, izveidojot šādu mācību bāzi un atbalstot uzņēmējus, stiprinājusi metālapstrādes nozari Jelgavas pilsētā un arī Latvijā,” tā T.Grīnfelds, novēlot, lai ir kas māca un ir ko mācīt jaunajā lokšņapstrādes zālē.

Atzinīgi jauno materiāli tehnisko bāzi mācību parkā novērtē arī Jelgavas pilsētas uzņēmēji. “Programmētie darbagaldi nav tikai metālapstrādes nozarē. Ar tādiem strādā arī gaļas un piena pārstrādes uzņēmumos, tāpēc tie speciālisti, kuri māk ar šiem darbagaldiem apieties, var strādāt jebkur. Šajā mācību parkā var izskolot ļoti vispusīgus un pieprasītus speciālistus. Bet runājot konkrēti par lokšņapstrādi, tā šobrīd ir ļoti pieprasīta joma,” atzīst AS “Jelgavas mašīnbūves rūpnīca” prezidents Pēteris Bila, rosinot gan domāt vēl soli uz priekšu, un apmācīt Jelgavā speciālistus, kuri strādātu uz robotizētajām ražošanas līnijām. “Šiem speciālistiem pašizmaksa ir mazāka, līdz ar to alga var būt lielāka un līdz ar to mēs ar ciparvadības programmēšanas darbagaldiem jau paliekam maz konkurētspējīgi,” tā P.Bila.

Ceļa zīmju ražošanas uzņēmuma SIA “Signum”, kura galvenā specifikācija ir lokšņapstrāde, valdes priekšsēdētājs Andris Upenieks atzīst, ka mācību parka bāzi ir papildinājušas ļoti vērtīgas iekārtas. “Mēs uz līdzīgām šobrīd strādājam ražotnē. Jāsaka gan, ka katrā ražotnē iekārtas ir specifiskas un, lai ar tām strādātu, darbinieki tiek apmācīti individuāli. Bet Metālapstrādes mācību parka bāze ir ideāla vieta, kur iegūt pamata zināšanas, lai cilvēks vispār saprastu, kā ar šādām iekārtām strādā,” tā A.Upenieks, piebilstot, ka arī paši ražotnē apsvēruši domu iegādāties automātisko materiālu noliktavas sistēmu, kas būtu vērtīga ikdienas darbā, taču tā esot dārga un šobrīd vēl uzņēmums neredz, kā efektīvi īsā laikā šo ieguldījumu varētu atpelnīt.

Jāpiebilst, ka Metālapstrādes mācību parkā praktiskās iemaņas apgūst Jelgavas Amatu vidusskolas audzēkņi, interešu pulciņu apmeklē Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas skolēni, kā arī jaunas kompetences apgūst pieaugušie, kuri mācās ZRKAC.

Saskaņā ar pašvaldības izsludinātā iepirkuma rezultātiem iekārtas un aprīkojumu izglītības programmas “Metālapstrāde” materiālās bāzes modernizēšanai piegādāja SIA “Instro”. Iekārtas iegādātas un uzstādītas par kopējo summu 541 640,77 eiro.

Jāpiebilst, ka, īstenojot projektu “Jelgavas Amatu vidusskolas infrastruktūras uzlabošana un mācību aprīkojuma modernizācija, 2. kārta”, jau pagājušā gada rudenī ekspluatācijā tika nodots sporta laukums pie Jelgavas 4. sākumskolas un iegādāts aprīkojums mācību priekšmeta “Sports” modernizēšanai Jelgavas Amatu vidusskolā. Šobrīd vēl notiek būvdarbi skolas ēkās Akadēmijas ielā 25, 25B un Elektrības ielā 8, tāpat tiks labiekārtota skolas teritorija un iegādāts aprīkojums un iekārtas arī izglītības programmu “Šūto izstrādājumu ražošanas tehnoloģija”, “Ēdināšanas pakalpojumi”, “Restorānu pakalpojumi” modernizēšanai.

Kopējās projekta plānotās izmaksas ir 5 003 648,97 eiro, tostarp Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums 921 183 eiro, valsts budžeta dotācija pašvaldībām 128 875,72 eiro un pašvaldības finansējums 1 953 590,25 eiro. Projektam jābūt realizētam līdz šā gada 31. decembrim.

Foto: Jelgavas pilsēta

 

Informācija sagatavota

Jelgavas pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību pārvaldē