24.3 °C, 1.6 m/s, 72.4 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiSportsIepazīst sporta speciālistu profesijas
Iepazīst sporta speciālistu profesijas
12/02/2020

12. februārī Latvijā norisinājās Ēnu diena, kuras laikā skolēni iepazīst sev interesējošu profesiju. Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādes “Sporta servisa centrs” piedāvātās sporta speciālistu vakances ēnoja 26 skolēni no Jelgavas pilsētas un Jelgavas novada, kā arī Saldus un Baldones novada un Rīgas skolām.

Skolēniem šogad bija iespēja izzināt tādas ar sportu saistītas profesijas kā sporta darba organizators, sporta ārsts/fizioterapeits un treneris Jelgavas Bērnu un jaunatnes sporta skolā, Jelgavas Ledus sporta skolā un Jelgavas Specializētajā peldēšanas skolā. Skolēni iepazina peldēšanas, šorttreka, hokeja, daiļslidošanas, futbola, vieglatlētikas, basketbola, airēšanas, smaiļošanas trenera darbu.  

 

“Esmu savas nākotnes profesijas izvēles priekšā un svārstos starp fizioterapeita un trenera darbu,” saka Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas 12. klases skolniece Laura Kazāka, kura ēnoja fizioterapeitu/sporta ārstu. Šī ir pirmā reize, kad viņa iesaistījusies Ēnu dienas aktivitātēs – tā kā priekšā nopietna izvēle, kur mācīties tālāk, Laura nolēmusi, ka šī ir laba iespēja, lai gūtu priekšstatu par fizioterapeita profesiju un darba ikdienu.

 

Skolēni, kuri ēnoja sporta pasākumu organizatoru, atzīst, ka darbs ir grūtāks nekā sākotnēji šķitis. “Jābūt rūpīgam, un nepieciešamas labas komunikācijas prasmes, jo katru brīdi var kaut kas mainīties,” spriež Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas 9. klases skolēns Kristiāns Pietkuns. Skolēni atzinīgi vērtē arī to, ka sporta pasākumu organizatora darbs nav vienveidīgs un ir diezgan radošs. To skolēni varēja pārbaudīt arī praksē, kopā ar “Sporta servisa centra” sporta pasākumu organizatori Janu Leiti domājot stafetes “Lielajai balvai”. “Patiesībā jauniešiem bija ļoti labas idejas – uzreiz redzams, ka viņi paši nodarbojas ar sportu un ir piedalījušies dažādos sporta pasākumos. Plānojot stafetes, būtiski bija izmantot mums pieejamo inventāru, un jaunieši izdomāja dažādus veidus, kā šo inventāru pielietot,” vērtē J.Leite.

 

“Man ļoti patīk vasarā peldēt, un esmu arī pieskatījis jaunākus bērnus, pamācījis, tāpēc gribēju paskatīties, kā peldēt māca profesionāļi,” stāsta Kristers Edgars Līdaks no Vilces pamatskolas 6. klases. Viņš kopā ar klasesbiedrēm Lauru un Annu šodien ēnoja Jelgavas Specializētās peldēšanas skolas trenerus. Skolēniem bija arī dažādi jautājumi par baseinu, piemēram, vai visi baseini pēc izmēra ir vienādi.

 

Kopumā Jelgavas pašvaldības, tās iestāžu un kapitālsabiedrību speciālistus ēnoja 183 skolēni. Jelgavas pilsētas pašvaldība atzīta par otru aktīvāko ēnu devēju valstī – aiz Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, informē Jelgavas pilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību pārvaldē. Jelgavā visvairāk ēnu – kopumā 26 – bija “Sporta servisa centrā”.

 

Latvijā pieprasītākās ēnu vakances šogad bija programmētājs, pilots, fizioterapeits, stjuarts, ugunsdzēsējs glābējs, arhitekts, televīzijas/radio raidījumu vadītājs.

 

 

Foto: Sporta servisa centrs