24.2 °C, 2.2 m/s, 53.4 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiSabiedrībaJelgavas Latviešu biedrības teātra jubilejas izrāde vedīs atpakaļ laikā
Jelgavas Latviešu biedrības teātra jubilejas izrāde vedīs atpakaļ laikā
25/02/2020

Svinot atjaunotā Jelgavas Latviešu biedrības teātra desmit gadu jubileju, 29. februārī pulksten 16 kultūras namā “Rota” Garozas ielā 15 būs skatāma izrāde “Tilti uz Atlantīdu”. Bezmaksas ielūgumus uz izrādi var saņemt biedrības telpās vai pie teātra pārstāvjiem.

“Šodienas Jelgavas Latviešu biedrības teātris, kuram 30. janvārī apritēja desmit gadu, ir radies no viena cilvēka – režisores Vijas Zelmenes – sirdssiltuma, degsmes un nesavtīgas mīlestības pret teātri un līdzcilvēkiem. Bet kur rodas tāda mīlestība? Gatavojoties teātra dzimšanas dienai, šķita svarīgi un interesanti izpētīt, no kurienes mēs nākam. No kurienes Jelgavā teātris? Kas ir šī leģendām apvītā zudusī Jelgava? Manā apziņā no vecvecāku stāstiem tā veidojās gluži kā Atlantīda,” stāsta izrādes režisore Aija Treija.

 

Sākot pētniecisko darbu pie izrādes materiāla veidošanas, režisore iepazinās ar Viktora Hausmaņa grāmatu “Jelgavas teātris”, kas arī kļuva par gidu teātra sakņu izzināšanā, noskaidrojot, kāds bija Jelgavas Latviešu biedrības teātris tā pirmsākumos – 19. gadsimtā. Daudzo izrāžu nosaukumu un faktu saraksti noveduši pie domas, ka teātra materiāli ir jāiepazīst un jāatdzīvina, parādot, ar kādu sajūtu dzīvoja un ko elpoja jelgavnieki pirms 140 gadiem.

 

“Mūsu jubilejas izrāde ir sava veida Jelgavas Latviešu biedrības teātra biogrāfija – sākot no 1869. gada, kad Rīgas Latviešu biedrības teātris ar savām viesizrādēm viesojās Jelgavā un iedvesmoja pilsētniekus. Tad pagāja desmit gadu, līdz jelgavnieki paši saņēmās un iestudēja izrādi. Tagad esam iestudējuši šo lugu fragmentus. Mūsu izrādē pievēršamies arī dažādiem interesantiem faktiem, saistītiem ar teātra vēsturi Jelgavā,” skaidro A.Treija.

 

Mūsdienās no varenā Jelgavas Latviešu biedrības nama ir palicis pāri vien piemiņas akmens tā atrašanās vietā Katoļu ielā un pāris fotogrāfiju. Ar biedrības biedra Modra Ziemeļa palīdzību teātris ticis pie unikāla materiāla – Ojāra Paspārnes uzrakstīta atmiņu stāsta par to, kā izskatījās biedrības nama iekšpusē. Izrāde ļaus doties iztēles ekskursijā pa šo namu, sola režisore.

 

Izrāde kultūras namā “Rota” būs skatāma bez maksas, taču ieeja ir ar ielūgumiem. Tos var saņemt Jelgavas Latviešu biedrības telpās Lielajā ielā 13 – 15 ceturtdien no pulksten 10 līdz 15, kā arī pie režisores A.Treijas un teātra direktora Artūra Jankovska. Par iespēju saņemt ielūgumus pie biedrības teātra pārstāvjiem interesenti aicināti sazināties ar A.Jankovski pa tālruni 26178317.

 

 

Foto un informācija: Jelgavas Latviešu biedrības teātris