19.2 °C, 3.1 m/s, 70.3 %

Izglītība

Sākumlapa JaunumiIzglītībaVairāk vidusskolēnu izvēlas kārtot eksāmenu dabaszinātņu priekšmetos
Vairāk vidusskolēnu izvēlas kārtot eksāmenu dabaszinātņu priekšmetos
03/03/2020

Jau marta vidū 12. klašu skolēni un profesionālās izglītības iestāžu audzēkņi kārtos pirmo obligāto eksāmenu kādā no svešvalodām. Jelgavas Izglītības pārvalde apkopojusi datus par to, kādus eksāmenus Jelgavas vidusskolēni, absolvējot skolu, šogad ir izvēlējušies kārtot, un tie apliecina, ka nedaudz audzis to jauniešu skaits, kuri vēlas kārtot eksāmenu dabaszinātņu priekšmetos – ķīmijā, fizikā vai bioloģijā.

Lai saņemtu atestātu par vidējo izglītību un iegūtu tiesības turpināt mācības augstākās izglītības programmās, izglītojamiem vidusskolā ir jāapgūst vismaz 12 mācību priekšmeti un jākārto četri eksāmeni: trīs valsts obligātie centralizētie eksāmeni – latviešu valodā, svešvalodā un matemātikā – un vismaz viens pēc izvēles. Skolēns var izvēlēties  kārtot arī vairākus eksāmenus, taču jāņem vērā tas, ka izvēles eksāmenam ir jābūt kādā no mācību priekšmetiem, kurā eksāmenu organizē Valsts izglītības satura centrs, vai arī mācību priekšmetā, kura apjoms izglītības programmā nav mazāks par 105 mācību stundām un kurā eksāmenu organizē pati izglītības iestāde.

 

Pirmais eksāmens – svešvalodā – vidusskolēniem notiks martā, kad pārējo klašu skolēni būs devušies pavasara brīvlaikā. Angļu valodas eksāmens notiks 17. un 18. martā, un to mūsu pilsētā pieteikušies kārtot 470 divpadsmitie un profesionālās izglītības iestāžu audzēkņi. Pagājušajā mācību gadā to kārtoja 462 vidusskolēni. 19. martā notiks eksāmens krievu valodā, kuru šajā mācību gadā kārtos 174 skolēni (iepriekšējā mācību gadā – 158). Bet, tāpat kā pērn, tikai viens jaunietis izvēlējies savas zināšanas apliecināt vācu valodas eksāmenā – tas notiks 18. martā. 

 

Obligāto centralizēto eksāmenu latviešu valodā, kas būs 19. maijā, Jelgavā kārtos 598 vidusskolas beidzēji, bet matemātikas eksāmenu 22. maijā – 604 pilsētas izglītības iestāžu audzēkņi.

 

 Jelgavas Izglītības pārvaldē norāda, ka šajā mācību gadā salīdzinājumā ar iepriekšējo nedaudz palielinājies to jauniešu skaits, kuri vēlas kārtot eksāmenu bioloģijā, ķīmijā vai fizikā. Proti, fizikas eksāmenam pieteikušies 45 skolēni (pagājušajā mācību gadā to kārtoja 41 jaunietis), ķīmijas eksāmenam – 34 jaunieši (iepriekšējā mācību gadā – 26), bet bioloģijas eksāmenu aizvadītajā mācību gadā kārtoja 49 skolēni, bet šogad tam pieteikušies 59 jaunieši.

 

No izvēles eksāmeniem skolēnu visbiežāk norādītais ir eksāmens Latvijas un pasaules vēsturē – to plāno kārtot 341 jaunietis, bet pērn to izvēlējās 271 skolēns. Otrs populārākais ir eksāmens informātikā, kam pieteikušies 258 divpadsmitie, 54 kā izvēles eksāmenu norādījuši pārbaudījumu ekonomikā, savukārt tikai astoņi pilsētas vidusskolēni kārtos eksāmenu ģeogrāfijā.

 

Vairāk ir arī to jauniešu, kuri, lai pārbaudītu savas zināšanas un laikus gatavotos skolas beigšanas eksāmeniem, jau 11. klasē izteikuši vēlmi piedalīties valsts diagnostikas darbā fizikā, un šogad šo pārbaudes darbu izvēlējušies kārtot 132 skolēni, pērn kārtoja 123, bet ķīmijā pārbaudes darbu vēlas kārtot 146 skolēni, pagājušajā mācību gadā – 121.

 

Jāpiebilst gan, ka izvēles eksāmenu kārtotāju skaits vēl var mainīties, jo jauniešiem ir iespēja mainīt savas noteiktās prioritātes. Ja izglītojamais vēlas mainīt iepriekš izvēlētos eksāmenus vai kārtot papildu eksāmenu, viņam ne vēlāk kā sešas nedēļas pirms attiecīgā eksāmena norises dienas ir jāiesniedz izglītības iestādes vadītājam rakstisks iesniegums. Savukārt izglītības iestādes vadītājs divu darba dienu laikā nodrošina izmaiņu reģistrēšanu pārbaudes darbu informācijas sistēmā, un jaunietis var kārtot eksāmenu.

 

 

Foto: Jelgavas pilsētas arhīvs

 

Informācija sagatavota

Jelgavas pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību pārvaldē