21.7 °C, 4.7 m/s, 91 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiSabiedrībaLaulības reģistrē bez viesiem un ceremonijas
Laulības reģistrē bez viesiem un ceremonijas
17/04/2020

29. martā stājās spēkā grozījumi Ministru kabineta rīkojumā “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu”, kas aizliedz ārkārtējās situācijas laikā rīkot kāzu svinības, kurās vienkopus pulcētos vairāki cilvēki. Taču laulību reģistrācija dzimtsarakstu nodaļā vai baznīcā, klātesot jaunajam pārim un diviem pilngadīgiem lieciniekiem, šobrīd ir atļauta un var notikt. Jelgavas pilsētas Dzimtsarakstu nodaļā norāda, ka, reaģējot uz situāciju, ir pāri, kas laulības tomēr atlikuši uz vēlāku laiku, taču ir arī tādi, kuri izteikuši vēlmi laulību reģistrēt agrāk, nekā iepriekš iecerējuši.

“Laulību reģistrācija ārkārtējās situācijas laikā notiek kā juridisks akts, bez ceremonijas, bez fotogrāfa un viesiem. Piedalās tikai jaunais pāris, divi pilngadīgi liecinieki un mūsu darbinieks, turklāt reģistrācijas laikā tiek ievēroti visi noteiktie drošības pasākumi,” stāsta Jelgavas Dzimtsarakstu nodaļas vadītājas vietniece Zaiga Zariņa.

 

Viņa atklāj, ka Jelgavas Dzimtsarakstu nodaļā līdz ar ārkārtējo situāciju nav novērota pastiprināta laulību atcelšana. “Pāri pieņem situāciju un saprot noteikumus. Ir bijis, ka pāris laulību norisi pārceļ uz septembri, taču ir arī atsevišķi gadījumi, kad cilvēki vēlas salaulāties pat agrāk, nekā iepriekš bija plānojuši, bažījoties, ka varētu tikt noteikti vēl stingrāki ierobežojumi. Šādu pāri reģistrējām pagājušajā nedēļā – viņi bija pieteikušies laulībām maijā, bet salaulājās 7. aprīlī,” stāsta Z.Zariņa.

 

Jāpiebilst, ka, pamatojoties uz Ministru kabineta rīkojumu, ārkārtējās situācijas laikā laulību iesnieguma termiņš var tikt pagarināts līdz vienam gadam – iepriekš tas bija derīgs sešus mēnešus no iesniegšanas brīža. “Piemēram, pāri, kuri pieteikumu iesnieguši janvārī, šo iesniegumu var izmantot līdz nākamā gada janvārim, nevis šā gada jūlijam. Pāriem, kuri ārkārtējās situācijas dēļ nolēmuši laulības atlikt, ir jāsazinās ar mums un jāvienojas par citu laulību reģistrācijas datumu, ņemot vērā laulību pieteikuma iesnieguma termiņu – viens gads,” skaidro Z.Zariņa. Šīs izmaiņas gan attiecas tikai uz Latvijas valstspiederīgajiem.

 

Ārkārtējā stāvokļa laikā salaulājās arī jelgavnieki Marina un Aigars Grosi, atzīstot, ka šī situācija viņus stimulējusi pēc iespējas ātrāk sakārtot dokumentus. “Jau vairāk nekā gadu dzīvojam kopā, mums ir kopīgs mazulis, un bijām plānojuši kaut kad arī apprecēties. Saprotot, cik situācija ar koronavīrusa izplatību Latvijā kļūst nopietna, nolēmām, ka laulības reģistrāciju nevar atlikt. Ja vienam no mums kaut kas atgadās, viens nokļūst slimnīcā, mēs neesam precēti, līdz ar to neesam radinieki, un tas situāciju var tikai sarežģīt. Tieši tāpēc 2. martā iesniedzām laulības pieteikumu, un 3. aprīlī mūs jau salaulāja. Arī brīdī, kad Latvijā izsludināja ārkārtējo situāciju, nepieļāvām domu laulību atcelt, jo gribējām, lai šo grūto posmu mēs pārdzīvotu kā ģimene un tas būtu arī juridiski apstiprināts,” stāsta Marina.

 

Aprīlī kopumā laulību reģistrācijai Jelgavas Dzimtsarakstu nodaļā pieteikušies 22 pāri. No 13. marta, kad Latvijā tika izsludināta ārkārtējā situācija, līdz 6. aprīlim Jelgavas Dzimtsarakstu nodaļā reģistrētas 18 laulības. Salīdzinājumam – 2019. gadā šajā periodā noslēgtas 17 laulības. Bet no ārkārtējās situācijas sākuma līdz 6. aprīlim Dzimtsarakstu nodaļā saņemti 14 jauni iesniegumi par laulības noslēgšanu.

 

 

Foto: Jelgavas pilsētas arhīvs

 

Informācija sagatavota

Jelgavas pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību pārvaldē