18.7 °C, 1.9 m/s, 91.3 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiSabiedrībaKoncertiem, skatēm un izrādēm gatavojas mājās
Koncertiem, skatēm un izrādēm gatavojas mājās
26/04/2020

Kopš ārkārtējās situācijas izsludināšanas pagājis vairāk nekā mēnesis. Pulcēšanās un publisko pasākumu ierobežojumi īpaši ietekmējuši kultūras kolektīvu darbu, tomēr ne apturējuši – dalībnieki radoši strādā no mājām, nezaudējot ļoti nozīmīgo savstarpējo kontaktu un gatavojoties turpmākajam darbam, kas ar jaunu sparu atsāksies līdz ar ierobežojumu atcelšanu.

Laiks kopš 12. marta bijis pārbaudījums – gan radošus, gan tehniskus risinājumus meklējuši kolektīvu vadītāji, dodot dalībniekiem mājas uzdevumus, sekojot līdzi individuālo mēģinājumu procesam, kā arī pievēršoties darbiem, kam ikdienas skrējienā laika nereti nepietiek, tostarp jaunu dejas soļu, horeogrāfijas izstrādei, tērpu gatavošanai un klātienes mēģinājumu plānošanai.

Dejo gan mājās, gan brīvā dabā

Attālinātais darbs jūtami ietekmējis Jelgavas deju kolektīvu ikdienu, tomēr rasti veidi, kā atkārtot soļus un uzturēt fizisko formu. Tā, piemēram, tautas deju ansamblis “Lielupe” gan aizvada treniņ­stundas, gan izdejo kombinācijas. Ansambļa vadītāja Elita Simsone stāsta, ka kopīgi izstrādāta sistēma, dejotājiem savstarpēji izaicinot citam citu izpildīt ierastos vingrinājumus, un visaktīvāk tajos iesaistās tieši jaunieši. “Dejotāji trenējas, sūta ziņas par apgūto. Kolektīva gars šajā laikā ir svarīgs, jo arī tas ir morāls atbalsts. Tomēr skaidrs, ka, lai nostrādātu dejas soli, jābūt kopā, tāpēc ļoti jācer, ka jau drīz varēsim atsākt klātienes treniņus vismaz kaut kādā pakāpē, piemēram, ārā,” piebilst E.Simsone.

Dejas soļus šajā laikā apgūst arī kolektīva “Vēja zirdziņš” dalībnieki, apvienojot treniņus ar jaunām zināšanām, kolektīva pedagogiem uzdodot ne vien iknedēļas vingrinājumus, bet arī aicinot izzināt tautas deju pamatus un ģimenes lokā apgūt etnogrāfiskās dejas. “Darbam šādā režīmā pieslēdzāmies jau nākamajā nedēļā pēc ārkārtējās situācijas izziņošanas. Strādājam ar esošajām iestrādēm un materiālu, kā arī veicam mūzikas atlasi. Bijām gatavi dzimšanas dienas koncertam, kas pārcelts uz vēlāku laiku, tāpēc smejam, ka dzimšanas dienu varam svinēt visu gadu,” stāsta “Vēja zirdziņa” vadītāja Alda Skrastiņa. Jāpiebilst, ka kolektīva repetitore Guna Trukšāne strādā arī pie mājas treniņu videomateriāla, kas ikvienam būs skatāms televīzijas kanālā “Tava klase”.

“Katram amatiermākslas kolektīvam kultūras ļoti pietrūkst, bet cenšamies darboties, kā varam, un nodrošināt, ka vismaz fiziskās aktivitātes neapstājas,” par vidējās paaudzes deju kolektīva “Laipa” ikdienu šajā laikā stāsta vadītāja Mārīte Skrinda. Dejotājiem ir kopīga grupa sportošanas lietotnē “Endomondo”, kurā tie seko savām fiziskajām aktivitātēm. Mājās tiek atkārtoti deju soļi, un plānots kopīgi sagatavot arī īpašu sveicienu Jelgavai pilsētas svētkos.

Mājas pieskandina instrumenti un koru dziesmas

Arī koriem ikdienā nozīmīgi ir mēģinājumi kopā, un mājās palikšana likusi pielāgoties lielākoties tehniski. Jelgavas popkora vadītāja Erita Karlsone skaidro, ka izmēģināti dažādi veidi, kā uzturēt saziņu, visbeidzot priekšroku dodot nodarbībām videoplatformā “Youtube”. Neskatoties uz sarežģīto mājas mēģinājumu procesu, E.Karlsone saskata arī pozitīvo: “Esam atraduši labāko iespējamo variantu šajos apstākļos. Mājas mēģinājumos būsim apguvuši vārdus un repertuāru – tā saucamais melnais darbiņš būs padarīts – un, kad atkal tiksimies klātienē, varēsim strādāt ar niansēm.”

Savukārt korī “Mītava” attālināto mēģinājumu procesā izmantota pat mūzikas ierakstu studija, ļaujot kolektīvā strādāt pa balsīm, kā arī piedāvāt balss treniņus. “Priekšā ir daudz darba, gatavojoties pārceltajiem koncertiem, kas saplānoti līdz Ziemassvētkiem. Ja mēs neko nedarītu, zaudētu pat pusgadu darba, līdz ar to gluži kā sportā ir svarīgi, esot mājās, izvirzīt sev uzdevumus un tos pildīt,” tā “Mītavas” vadītājs Staņislavs Semjonovs.

Tāpat neapstājas muzikālo ansambļu darbs. Vokāli instrumentālais ansamblis “Zelta stīdziņas” gan instrumentu spēles, gan vokālos mēģinājumus aizvada individuāli. Ansambļa vadītāja Biruta Deruma stāsta, ka no mājām aktīvi darbojas visi ansambļa dalībnieki: “Mājās darbojamies ar fonogrammām. Audzēkņi spēlē un dzied uz ierakstiem, kā arī cits uz cita izpildītajām melodijām. Atkārtojam dziesmu svētku repertuāru, ko noteikti varēsim izpildīt arī citos koncertos. To vidū ir arī manis radītā “Zirdziņpolka”. Tāpat top jaundarbi, piesaistot jauniešus un mudinot uz improvizāciju, tā uzturot interesi par mūziku.”

Aktieri gatavojas pārceltajām izrādēm

Jelgavas Jaunā teātra aktieri šo laiku izmanto, lai pildītu aktiermeistarības vingrinājumus, kā arī apgūtu teātra vēsturi par nozīmīgākajām personībām šīs mākslas attīstībā: “Tādā veidā mēs izglītojamies un uzturam kontaktu. Pilnvērtīgi mēģinājumi mums atsāksies vien rudens sezonā, kad arī domāsim par tālākām izrādēm. Tāpat vēlāk noteikti īstenosim saplānoto, bet nenotikušo festivālu “Mirklis”,” skaidro režisore Antra Leite-Straume.

Arī Ādolfa Alunāna Jelgavas teātra aktieri tiekas virtuāli izrāžu atsevišķajās sarakstēs, bet tekstus atkārto individuāli. Teātra mēģinājumos savstarpējais kontakts ir īpaši nozīmīgs, tāpēc aktieri ar nepacietību gaida mēģinājumu atsākšanos, skaidro aktrise Elīna Skutele, piebilstot, ka attālinātā režīmā tapis kopīgais teātra aktieru videosveiciens Teātra dienā, katram mājās ierakstot pa rindai no slavenā Tomuļmātes riebšanas skata “Skroderdienās Silmačos”, ko var apskatīt teātra “Facebook” lapā. Teātra izrādes pārceltas uz vēlāku laiku, un izmaiņām var sekot līdzi Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādes “Kultūra” mājaslapā www.kultura.jelgava.lv.

Iestādes “Kultūra” speciāliste Evelīna Bučele informē, ka attālināti strādā teju visi kolektīvi un tie tiek informēti arī par jaunām iespējām un resursiem mājas mēģinājumu videi. Māksliniecisko kolektīvu attālinātā darba organizēšanai talkā nāk dažādi materiāli, ko piedāvā Latvijas Nacionālais kultūras centrs (LNKC) un kas pieejami ne vien kolektīvu dalībniekiem, bet ikvienam interesentam. Ar tiem var iepazīties vietnē www.kultura.jelgava.lv, sadaļā “Aktualitātes”. Tāpat kolektīviem nosūtītas īpašas LNKC vadlīnijas darbam attālināti.

Foto: Tautas deju ansamblis “Lielupe”, Vidējās paaudzes deju kolektīvs “Laipa”

Informācija sagatavota

Jelgavas pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību pārvaldē