18.7 °C, 1.9 m/s, 91.3 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiSabiedrībaBibliotēkai – balva par aktivitāti Latvijas monētu spēlē
Bibliotēkai – balva par aktivitāti Latvijas monētu spēlē
29/04/2020

Noslēdzoties Latvijas Bankas organizētās sabiedrības aptaujai “Latvijas gada monēta 2019”, izziņoti arī Kultūras informācijas sistēmu centra un uzņēmuma “Tilde” rīkotās erudīcijas spēles “Izzini Latvijas monētās iekaltās kultūrzīmes!” rezultāti. Tajā tika aicināti piedalīties pašvaldību publisko un skolu bibliotēku pārstāvji, un īpašu balvu par aktivitāti, rosinot spēlē iesaistīties savus lasītājus, saņēma Jelgavas pilsētas bibliotēka.

Jelgavas pilsētas bibliotēka ir viena no piecām bibliotēkām Latvijā, kas saņēmusi erudīcijas spēles “Izzini Latvijas monētās iekaltās kultūrzīmes!” balvu – kolekcijas monētu “Brīvības cīņas (1918–1920)” –, iegūstot 1. vietu kategorijā “Reģionu galvenās bibliotēkas”, informē Jelgavas pilsētas bibliotēkas direktore Lāsma Zariņa. Erudīcijas sacensībā piedalījās 390 dalībnieki no 122 bibliotēkām, tostarp vairāk nekā 20 jelgavnieku. 266 dalībniekiem izdevās atrast atbildes uz visiem spēles jautājumiem, un kopumā tā izspēlēta 4733 reizes. Spēle norisinājās neklātienē, un ikvienam dalībniekam bija iespēja to izspēlēt vairākkārt, katru reizi ar atšķirīgiem jautājumiem, tādējādi uzzinot vairāk par kolekcijas monētās iekaltajām kultūrzīmēm.

 

Kolekcijas monēta “Brīvības cīņas (1918–1920)” laista apgrozībā 2019. gada novembrī un veltīta Latvijas Neatkarības karam un visiem, kas palīdzēja izcīnīt neatkarību un turēt godā brīvību. Monētas priekšpusē kubisma manierē stilizēti atveidots cīnītāju gājiens un karavīra atvadas no līgavas. Savukārt monētas aizmugurē redzams sarkanbaltsarkanais Latvijas karogs un pārrauti ierakumu nožogojumi tam abās pusēs. Tās nominālvērtība ir 5 eiro, un monēta izdota 4000 eksemplāros.

 

L.Zariņa informē, ka balvā saņemtā monēta tiks izlikta apskatei bērnu bibliotēkas “Zinītis” jaunajās telpās Zemgales prospektā 7, kur tā īpašā grīdā iebūvētā stikla vitrīnā kopā ar laika kapsulu vēstīs par bibliotēkas pārcelšanos uz jaunām telpām.

 

 

Foto: Jelgavas pilsēta

 

Informācija sagatavota

Jelgavas pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību pārvaldē