26.7 °C, 4.4 m/s, 46.8 %

Izglītība

Sākumlapa JaunumiIzglītībaAr matemātiku noslēdz obligāto vidusskolas eksāmenu sesiju
Ar matemātiku noslēdz obligāto vidusskolas eksāmenu sesiju
12/06/2020

Ceturtdien 12. klašu skolēni un profesionālo skolu audzēkņi kārto centralizēto eksāmenu matemātikā. Līdz ar valdības pieņemto lēmumu par obligātiem noteikt tikai trīs eksāmenus – svešvalodā, latviešu valodā un matemātikā – daudziem skolēniem šis bija noslēdzošais mācību pārbaudījums.

Jelgavas 4. vidusskolas 12. klašu skolēni atzīst – laiks kopš marta, kas pavadīts mācoties attālināti ļāvis vairāk strādāt ar mācību vielu un mācīties labāk organizēt darbu pašiem, bet pēdējais mēnesis licis cītīgāk strādāt gatavojoties tiem eksāmeniem, kuri būs svarīgākie tālākā izglītības ceļā.

 

“Plānoju tālāk mācīties mediju studijās, tāpēc šodienas matemātikas eksāmens tik ļoti neuztrauc, jo tas nebūs noteicošais, stājoties augstskolā. Pagājušajā gadā nokārtoju informātikas eksāmenu un citus izvēles eksāmenus nekārtošu, līdz ar to šodien noslēdzas mans mācību gads. Bet klasē ir citi, kas studēs, piemēram, medicīnu, tāpēc viņiem vēl priekšā bioloģija un ķīmija,” stāsta Jelgavas 4. vidusskolas 12.b klases skolniece Sanita Umbraška. Viņa atklāj, ka, sākoties ārkārtējai situācijai, kad mācības notika attālināti, bijis viegli, taču ar laiku pieaudzis darba apjoms, kas viņai bijis izaicinājums. Vidusskolniece uzteic skolotājus, kas šajā laikā veiksmīgi mācījuši priekšmetus attālināti, izmantojot E-klasi, “Zoom” un “Whatsapp” saziņas platformas.

 

Savukārt 12.a klases skolnieks Bruno Zeltiņš matemātikas eksāmens šajā pārbaudījumu sesijā ir viens no noteicošajiem, jo nākotnes izvēli viņš saistīs ar finansēm vai jurisprudenci: “Pārlasīju iepriekšējos pierakstus vēl līdz vēlam vakaram, daudz pildīju uzdevumus internetā, bet svarīgs ir arī miegs. Jūtos izgulējies un gatavs. Protams, pēc attālinātajām mācībām ir lielāks satraukums, jo kas tāds līdz šim nav pieredzēts. Liela nozīme bija konsultācijām klātienē, kas ļāva vismaz nedaudz ieiet ritmā un pierast, kā ir atkal būt skolas solā.” Viņš piebilst, ka pirms ārkārtējās situācijas apsvēris domu kārtot izvēles eksāmenus, taču mācības attālināti likušas lemt par labu lielākai sagatavotībai un fokusam uz obligātajiem pārbaudījumiem.

 

Šogad, kārtojot noslēguma darbus klātienē, skolas vadās pēc Valsts izglītības satura centra publicētajām vadlīnijām drošai eksāmenu norisei. Jāievēro divu metru distance starp skolēniem, lielā zālē var atrasties līdz 40 skolēniem, bet mazākās klasēs – līdz 25, atļauti tikai personīgie rakstāmpiederumi un fasētā ūdens pudele. Tā kā sejas masku lietojums eksāmenā nav obligāts, vidusskolēni varēja izvēlēties tās valkāt vai nē.

 

Obligātajiem eksāmeniem sekos izvēles pārbaudījumi Latvijas un pasaules vēsturē, ķīmijā, bioloģijā, fizikā un informātikā, vidusskolas eksāmenu sesijai noslēdzoties 6. jūlijā. 12. klašu skolēni eksāmenus varēs kārtot arī papildtermiņā, ja objektīvu apstākļu dēļ skolēns nevar ierasties uz eksāmenu. Jelgavā eksāmenu fizikā kārtos 32 skolēni, bioloģijā – 35, ķīmijā – 20, Latvijas un pasaules vēsturi kārtos kopumā 257 jaunieši, informātiku – 129, savukārt ekonomiku pieci, bet literatūru viens.

 

 

Foto: Jelgavas pilsēta

 

Informācija sagatavota

Jelgavas pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību pārvaldē

 

Publikācija tapusi kā informatīvs materiāls par norisēm pilsētā un ieskats eksāmenu norisē pēc attālinātā mācību procesa. Sabiedrisko attiecību pārstāvji uzturējās skolā no pulksten 9.30 līdz 9.55. Raksts publicēts pulksten 11.20.