25.8 °C, 4.7 m/s, 45.2 %

Izglītība

Sākumlapa JaunumiIzglītībaJelgavas pamatskolēnu uzņēmums gūst panākumus Jauno uzņēmēju dienās
Jelgavas pamatskolēnu uzņēmums gūst panākumus Jauno uzņēmēju dienās
17/06/2020

16. jūnijā noslēdzās izglītības organizācijas “Junior Achievement Latvia” gada nozīmīgākais pasākums – Jauno uzņēmēju dienas 2020 –, kurā piedalījās Latvijas labākie jaunie uzņēmēji ar saviem skolēnu mācību uzņēmumiem (SMU). Pasākuma finālā Jelgavu pārstāvēja Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas 8.kom klases skolēni SMU “Ugunsbumba”, kas sīvā piecu komandu konkurencē ieguva trešo vietu.

“Ugunsbumba” ir trīs puišu – Kārļa Oša, Markusa Liepas un Ilvja Hugo Eihentāla SMU, kas drīz noslēgs savu pirmo pilno darbības gadu. “Mūsu produkts ir svece bumbas formā, kas pildīta ar granulām. Tā deg ar aptuveni 10 līdz 15 centimetrus augstu liesmu 25 minūtes. Viens no izmantošanas veidiem ir, lai iekurtu kamīnu vai ugunskuru, bet to var izmantot arī atsevišķi kā mazu ugunskuru, kas šīs 25 minūtes arī degs,” stāsta uzņēmuma vadītājs K.Ošs.

 

Produkts radies praktiskas vajadzības rezultātā un ticis attīstīts pagājušajā vasarā. “Mums patīk iet pārgājienos mežā. Parasti malku ir vai nu jāmeklē, vai jānes līdzi, tāpēc domājām, kā mēs varētu šo procesu atvieglot. Sākotnēji Ugunsbumba bija šķelda, kas sajaukta ar parafīnu, bet 2019. gada vasarā, attīstot produktu, nonācām pie tā, ka granulas ir labākais materiāls degšanai un izmainījām arī produkta formu, lai tas būtu stabils,” skaidro SMU “Ugunsbumba” vadītājs. Panākumi Jauno uzņēmēju dienās ir uzņēmējus motivējuši turpināt, uzlabojot produktu. Šobrīd jaunieši strādā pie jauna prototipa, kas degs ilgāk un jau praktiski tikuši īstenoti iepriekšējo pasākumu laikā saņemtie žūrijas ieteikumi, uzlabojot gan pārdošanas stendu, gan produkta iepakojumu. Attīstība plānota arī nākamā mācību gada laikā, uzsākot skolas gaitas jau 9. klasē, un sadarbojoties ar fizikas un ķīmijas skolotājiem.

 

Aizvadītā mācību gada laikā jaunie uzņēmēji piedalījušies kopumā piecos tirdziņos – Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijā, Centra pamatskolā, gada sākumā notikušajā reģionālajā gadatirgū “Cits bazārs”, kā arī valsts līmeņa SMU gadatirgos tirdzniecības centrā “Domina”. Gada laikā pārdoti jau 48 pašu radītie produkti, un skolēni pieņem pasūtījumus arī savā “Instagram” kontā. Ņemot vērā produkta praktisko pielietojumu, “Ugunsbumba” pārstāvji paredz pasūtījumus arī uz Līgo svētkiem.

 

“Trešā vieta mums bija pārsteigums. Gatavojoties likās, ka viss būs ļoti labi, taču, tur aizbraucot, sapratām, ka konkurenti arī ir ļoti stipri. Konkurencē bijām pieci uzņēmumi, tāpēc sniegums ir labs,” vērtē K.Ošs. SMU komanda tika apbalvota ceremonijā, kas norisinājās 16. jūnijā. Balvas nodrošināja “Swedbank”, Latvijas investīciju un attīstības aģentūra, “Tallink”, “Dienas mediji” un “Junior Achievement Latvia”. SMU vērtēšanu veica pieredzējusi uzņēmēju, profesionāļu un akadēmisko spēku komanda, kurā pārstāvētas augstskolas, uzņēmumi un iestādes. Gatavojoties Jauno uzņēmēju dienu finālam, skolēni apguvuši dažādas būtiskas biznesa attīstības un vadības prasmes, tostarp sastādot gada pārskatu un veidojot reklāmas materiālus un prezentācijas.

 

“Jaunieši ir lieli malači. Jāsaka, ka savu izpratni par uzņēmējdarbību un radīto produktu viņi vislabāk parādīja jautājumu kārtā, kurā žūrijas locekļi puišus izvaicāja gan par tehnisko produkta radīšanas procesu, gan uzņēmējdarbības plānošanu. Šajā kārtā viņi kā uzņēmuma vadītāji pārliecināja žūriju un nopelnīja vietu fināla trijniekā. Tomēr noteikti ir jāizceļ arī Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas skolotāju Intas Jorniņas un Dzintras Aplokas darbs. Pamatskola ir tas vecums, kad ir ļoti svarīgi, ka skolotājs bīda jauniešus rīkoties un sasniegt rezultātu, un šeit tas noteikti ir pierādījies,” stāsta “Junior Achievement Latvia” programmu direktore Inga Bolmane.

 

 

Foto: ekrānuzņēmums

 

Informācija sagatavota

Jelgavas pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību pārvaldē