18.8 °C, 2.4 m/s, 78.5 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPasākumiNo sestdienas smilšu skulptūru parks atvērts apmeklētājiem
No sestdienas smilšu skulptūru parks atvērts apmeklētājiem
19/06/2020

Dienu pirms smilšu skulptūru parka atvēršanas tēlnieki Pasta salā izmanto, lai noslēgtu darbu pie 10 smilšu mākslas darbiem, kuri kopā pastāstīs Jelgavas stāstu 755 gadu garumā. Sākot no 20. jūnija ikviens jelgavnieks un pilsētas viesis varēs iepazīt Jelgavas vēsturi unikālās skulptūrās – no pirmajiem ziemeļbriežu medniekiem, kas apdzīvoja tagadējo pilsētas teritoriju līdz grupai “Prāta Vētra”.

“Kopumā jāsaka, ka darbs iet raiti. Visu paspējam un daži mākslinieki savu darbu jau ir noslēguši,” teic smilšu skulptūru parka mākslinieciskais vadītājs Kārlis Īle, kurš kopā ar tēlnieci Maiju Punculi rada parka lielo demo skulptūru – Jelgavas pilsētas lielo ģerboni. Gandrīz divu nedēļu ilgais darbs atgādinājis teju vai arheoloģiskos izrakumus, smiltīs pakāpeniski atklājot ģerboni no augšas līdz pat pamatnei. K.Īle piebilst, ka ceturtdienas pēcpusdienā pabeigts lielākais darbs pie demo skulptūras, atliekot izveidot Jelgavas svētku logo un dažādas mazākas bet nozīmīgas detaļas. “Tas vienmēr ir izaicinājums, telpiski pārnest divdimensionālu attēlu. Lai viss izdotos, nedaudz sanāk tāda kā mānīšanās, bet labā nozīmē, lai beigu beigās darbs izskatās dabiski un acij tīkami,” stāsta M.Puncule.

 

Smilšu skulptūru festivāls savu 14. gadu neaizvada kā konkurss, bet gan kā veltījums Jelgavai un tās vēsturei izstādes formā. Līdz ar to šā gada skulptūras nav atsevišķas interpretācijas par vienu tēmu, bet gan vienots stāstījums, tām citai citu papildinot. Tāpat unikāli, ka šogad vairākus no smilšu mākslas darbiem papildina atsevišķs no smiltīm veidots fons, piešķirot tiem dziļumu un palīdzot vēl labāk pastāstīt daudzo vēstures lappušu stāstus. “Šāda veida foni skulptūrām top festivālos visā pasaulē, tāpēc interesanti, ka varējām to izmēģināt arī šeit, Jelgavā. Strādājam ar Kārļa vīziju – viņam bija skaidrs, kādām skulptūrām un stāstiem šogad šeit būtu jāparādās, un tā arī savā ziņā ir pasaules festivālu prakse – strādāt pēc kāda cita iecerētās vīzijas. Ir liels prieks, ka arī šogad skulptūras Jelgavā var tapt un varam realizēt šo vēstures tēmu, kas arī man šķiet interesanta, jo tas ļauj darba procesā uzzināt ko jaunu un iepriekš neiepazītu,” darbu apraksta māksliniece Agnese Rudzīte-Kirillova, kura smiltīs attēlojusi gan senos zemgaļus, gan Livonijas bruņiniekus.

 

Šajā nedēļas nogalē darbs pie skulptūrām gan vēl nebeigsies, jo pēc skulptūru parka atvēršanas mākslinieki paralēli turpinās darbu pie tā papildināšanas ar jauniem tēlniecības brīnumiem, ļaujot ikvienam jelgavniekam un pilsētas viesim ielūkoties smilšu mākslas tapšanas procesā.

 

Atklāšanas dienā, 20. jūnijā, smilšu skulptūru parks būs atvērts no pulksten 10 līdz 22, savukārt visu vasaru un vēl līdz oktobrim skulptūras Pasta salā apmeklētājus gaidīs katru dienu no pulksten 10 līdz 20, arī Līgo un Jāņu dienā. Ieejas maksa – 2 eiro pieaugušajiem, 1 eiro skolēniem, studentiem, pensionāriem un invalīdiem, bet bērniem līdz 7 gadu vecumam ieeja ir bez maksas. Biļetes var iegādāties “Biļešu paradīzes” kasēs, kā arī internetā www.bilesuparadize.lv. Biļetes varēs nopirkt arī Pasta salā pie ieejas.

 

 

Foto: Jelgavas pilsēta

 

Informācija sagatavota

Jelgavas pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību pārvaldē