22.5 °C, 3.8 m/s, 56.7 %

Izglītība

Sākumlapa JaunumiIzglītībaJauno mediķu skolas absolventi saņem programmas noslēguma apliecību
Jauno mediķu skolas absolventi saņem programmas noslēguma apliecību
21/08/2020

Fizioterapeits, stomatologs, ginekologs, ķirurgs, pediatrs, anesteziologs – tās ir tikai dažas medicīnas nozares, kuras gatavi pārstāvēt Jelgavas jaunieši, kas mācību gada garumā apmeklēja SIA “Jelgavas poliklīnika” jauno mediķu skolas nodarbības. Šonedēļ cikls noslēdzās un jaunieši saņēma apliecinājumu par veiksmīgi apgūtu programmu.

“Esmu pārliecināta, ka ieguvēji ir visi – gan tie, kas, apmeklējot jauno mediķu skolu poliklīnikā, guvuši apstiprinājumu, ka savu nākotni tiešām vēlas saistīt ar medicīnu, gan arī tie, kam šīs nodarbības ļāvušas saprast, ka tomēr ejams cits profesionālais ceļš. Un par viņiem jo īpašs prieks, jo medicīna ir nežēlīga. Taču, ja tā ir sirdslieta, tad – uz visiem laikiem,” jauniešiem pasniedzot apliecinājumu par sekmīgi apgūtu jauno mediķu programmu, sacīja “SIA “Jelgavas poliklīnika” valdes locekle Kintija Barloti. No kopumā 24 jauniešiem, kas pērn oktobrī sāka apmeklēt nodarbības, līdz galam godam tikuši 11, un poliklīnikas vadītāja spriež, ka tie ir jaunieši, kas ļoti nopietni apsver studēt medicīnu. “Viņi apzinīgi apmeklēja nodarbības, izrādīja padziļinātu interesi par dažādām tēmām, uzdeva specifiskus jautājumus, un mūsu speciālisti atzina, ka ar tik motivētiem jauniešiem ir viegli strādāt,” tā viņa, atklājot, ka ar vienu skolnieci jau uzsākta arī veiksmīga sadarbība – viņa vasarā strādāja poliklīnikas reģistratūrā.

 

“To, ka man patīk palīdzēt cilvēkiem, sapratu jau sākumskolā, bet vēlāk arī izkristalizējās, ka veids, kādā vēlos palīdzēt, ir caur medicīnu. Tieši tāpēc jau visu skolas laiku koncentrējos uz medicīnas studijām. Nozare, kurā vēlētos strādāt, ir ginekoloģija, bet līdz tam vēl tāls ceļš ejams,” saka Jelgavas Valsts ģimnāzijas skolniece Elīza Beitlere. Taujāta par, viņasprāt, lielāko ieguvumu, apmeklējot jauno mediķu programmu, jauniete spriež, ka tā ir apjausma, ka arī ārsti ir tikai cilvēki. “Pacienti jau reti kad aizdomājas par to, ka ārstiem ir arī dzīve ārpus medicīnas iestādes – sava ģimene, savas aizraušanās –, un ir ļoti svarīgi prast atrast līdzsvaru. Tā kā man ļoti patīk plānot savu laiku, domāju, man tas izdosies,” saka Elīza, atzīstot, ka nodarbības poliklīnikā sniedza vispusīgu priekšstatu par medicīnas jomu.

 

Jauno mediķu programmu atzinīgi vērtē arī Spīdolas Valsts ģimnāzijas absolvents un nu jau Rīgas Stradiņa universitātes students Ralfs Roberts Zitāns. “Šī programma galvenokārt paredzēta 10.–11. klases skolēniem, taču mana lielā vēlme apmeklēt nodarbības, ko ļoti centos atspoguļot arī savā motivācijas vēstulē, šķiet, bija noteicošā, lai programmā uzņemtu arī mani, 12. klases skolnieku. Šobrīd ir atvieglojums, jo jau esmu iestājies augstskolā, kurā vēlējos, un ticis budžeta grupā, taču apzinos, ka, lai kļūtu par ārstu, man priekšā ir smags darbs daudzu gadu garumā,” saka Ralfs Roberts, kuram interesē onkoloģija. Nodarbības poliklīnikā viņam ļāvušas detalizētāk iepazīties ar daudzām medicīnas nozarēm, vēl vairāk nostiprinot pārliecību, ka tieši ar medicīnu viņš vēlas saistīt savu nākotni.  

 

Jāpiebilst, ka nodarbībās, aptverot ļoti plašu ārstniecības spektru, bija gan teorētiskā, gan praktiskā daļa, kad jauniešiem pašiem bija iespēja darboties reālos apstākļos laboratorijā un ārstu kabinetā. “Tieši šī iemesla dēļ – lai viņiem ļautu pašiem izjust arī mediķu praktiskā darba nianses – Covid-19 pandēmijas laikā apmācības pārtraucām, nevis turpinājām vadīt attālināti, un, domāju, šāda pieeja sevi ir attaisnojusi,” saka K.Barloti.

 

Ar veiksmīgu programmas noslēgumu jauniešus sveica arī Jelgavas domes priekšsēdētāja vietniece Rita Vectirāne. “Kad teju pirms gada ar jums tikos pirmo reizi, jūs bijāt apņēmīgi izzināt medicīnu, tomēr satraukušies. Taču šobrīd manā priekšā ir drosmīgi un par savu izvēli ļoti pārliecināti jaunieši. Lai veiksmīgs izvēlētais ceļš, un mēs jūs noteikti gaidām atpakaļ Jelgavā jau kā kvalificētus speciālistus!” tā R.Vectirāne, uzteicot arī Jelgavas poliklīnikas vadītājas iniciatīvu un apņēmību Jelgavas jauniešiem nodrošināt iespēju šādā veidā iepazīt interesējošo jomu.

 

Izvērtējot jauniešu interesi par jauno mediķu nodarbībām, tās plānots piedāvāt arī nākamajā mācību gadā, un K.Barloti atklāj, ka turpmāk šī programma varētu tikt īstenota sadarbībā ar Jelgavas Izglītības pārvaldi. “Šis bija tāds kā pilotprojekts, kas mums pašiem ļāvis apzināt savas stiprās un vājās puses, saprast, ko īsti no šīm nodarbībām sagaida jaunieši un ko mēs viņiem vēl varam piedāvāt, kas būtu pilnveidojams, lai skolēniem radītu pilnīgāku priekšstatu par darbu medicīnas nozarē. Šie secinājumi tiks ņemti vērā, jaunajā mācību gadā īstenojot nu jau otro jauno mediķu programmas apmācību ciklu,” tā viņa.   

 

 

Foto: Jelgavas pilsēta

 

Informācija sagatavota

Jelgavas pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību pārvaldē