25.3 °C, 4.3 m/s, 48.3 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaSākas oficiālā peldsezona
Sākas oficiālā peldsezona
15/05/2017

Lai gan ūdens temperatūra vēl ir zema un peldēšanai nav piemērota, oficiāli Latvijā peldsezona sākas 15. maijā. Rūpējoties par to, lai atpūta pie ūdeņiem un peldēšanās būtu droša, Veselības inspekcija, kā ikkatru gadu, no 15. maija līdz 15. septembrim vienu reizi mēnesī uzraudzīs peldvietu ūdens kvalitāti.

Inspekcija jau ir veikusi pirmās pirmssezonas ūdens kvalitātes pārbaudes, tostarp arī Jelgavas oficiālajās peldvietās – Lielupes labajā krastā un Pasta salā, un rezultāti liecina, ka mikrobioloģiskais piesārņojums ūdens paraugos nav konstatēts,  peldūdens kvalitāte atbilst prasībām un peldēties ir atļauts. Nākamā paraugu ņemšanas reize plānota 5. un 6. jūnijā.

 

Vienlaicīgi peldvietu ūdens kvalitāte tiek pārbaudīta gan laboratoriski, gan vizuāli. Laboratorijā tiek noteikti mikrobioloģiskie rādītāji– fekālā piesārņojuma indikatori zarnu nūjiņas (E.coli) un zarnu enterokoki. Novērtējot vizuāli, īpašu uzmanību Inspekcijas vides speciālisti pievērš netipiskai ūdens krāsai, virsmas aktīvām vielām (noturīgas putas); udenī peldošiem un citiem atkritumiem; naftas produktiem; zilaļģu vai zaļaļģu masveida savairošanās procesam (ūdens “ziedēšanai”). Tāpat tiks pārbaudīts, vai peldvietās tiek ievērotas peldvietu uzturēšanas un higiēnas  prasības.

 

Ikvienam iedzīvotājam ir iespēja iesaistītes peldvietu kvalitātes uzraudzībā, veicot vizuālus novērojumus un fiksējot tos Inspekcijas mājaslapas www.vi.gov.lv sadaļā “Vides veselība” – > “Peldūdens” –> “Iedzīvotāju līdzdalība peldūdens kvalitātes novērojumos” ievietotajā anketā. 

 

Savukārt par atpūtnieku drošību oficiālajās pilsētas pludmalēs no šodienas rūpēsies Pašvaldības policijas glābēji. Peldsezonas laikā ik dienu no pulksten 10 līdz 22 glābēji sekos, lai kāds neapdraudētu savu vai citu cilvēku dzīvību un veselību – nepeldētu neatļautās vietās, nebrauktu ar ūdenstransportu tuvu vietai, kur cilvēki peldas, un nelēktu no laipas. Nepieciešamības gadījumā inspektori glābēji sniegs pirmo medicīnisko palīdzību.

 

 

Informācija sagatavota
Jelgavas pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību pārvaldē