15.8 °C, 2.1 m/s, 91.8 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaĢimenes ārsti dienā pieņems 20 pacientu
Ģimenes ārsti dienā pieņems 20 pacientu
18/07/2017

Ģimenes ārsti, kuri šomēnes sāka protesta akciju, otrdien pāries uz citu protesta formu, ko paši dēvē par “modificētu” streiku – tiks pieņemti ne vairāk kā 20 pacienti dienā, turklāt netiks veikta pieaugušo profilakse, informē Latvijas Ģimenes ārstu asociācijā (LĢĀA).

Izvērtējot Ministru prezidenta Māra Kučinska un veselības ministres Andas Čakšas gala piedāvājumu veselības nozares uzlabošanai, LĢĀA vakar paziņoja, ka neparakstīs vienošanos un turpinās protestu, mainot tā formu.

 

Streika termiņš patlaban noteikts līdz 1. oktobrim. Līdz tam laikam LĢĀA gan mēģinās aicināt uz sarunu Kučinski, lai rastu situācijas atrisinājumu. Taču līdz tam jaunā streika forma noteiks, ka ģimenes ārsti veiks pacientu aprūpi, dienā pieņemot ne vairāk kā 20 pacientus. Ja būs vairāk nekā 20 pacienti, tad viņiem būs jāpierakstās rindā, kas var ilgt pat vairāk nekā trīs nedēļas.

 

Tāpat ģimenes ārsti neveiks pieaugušo profilaksi. To ģimenes ārsti īstenos vien tad, ja pacienti to izvēlēsies darīt par maksu. Streika komiteja arī aicinās ārstus neparakstīt e-veselības līgumu un to nelietot.

 

NVD atgādina: gadījumā, ja valsts apmaksātie pakalpojumi, piemēram, ārsta konsultācija, izziņas izsniegšana par bērna veselības stāvokli un citi, ģimenes ārsta praksē tiek sniegti par maksu, pacientam ir tiesības vērsties Veselības inspekcijā ar iesniegumu un maksājumu apliecinošiem dokumentiem. Inspekcija izskatīs konkrēto gadījumu un izvērtēs, vai ārstniecības iestādei ir jāatgriež pacientam veiktā maksājuma summa. NVD norāda, ka ārstam ir jāievēro nosacījumi, atbilstoši NVD noslēgtajam līgumam ar ģimenes ārstu praksēm.

 

Foto: Jelgavas pilsētas pašvaldības arhīvs

 

 

Informācija sagatavota
Jelgavas pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību pārvaldē