19.4 °C, 1.4 m/s, 86 %

Izglītība

3. sākumskolas skolēni «putrojas»
19/10/2015

Lai izglītotu bērnus par graudaugu lomu uzturā un aicinātu tos vairāk izvēlēties ēdienreizēs, skolās sākusies «Putras programma 2015». Tajā dalību ir pieteikušas vairāk nekā 300 izglītības iestādes dažādos Latvijas reģionos, tostarp arī Jelgavas 3. sākumskola, kur šodien viesojās un ar bērniem darbojās «Putras programmas» «sejas» – profesors Grauds un Pūcēns.

Egija Grošteine

Lai izglītotu bērnus par graudaugu
lomu uzturā un aicinātu tos vairāk izvēlēties ēdienreizēs, skolās
sākusies «Putras programma 2015». Tajā dalību ir pieteikušas vairāk
nekā 300 izglītības iestādes dažādos Latvijas reģionos, tostarp arī
Jelgavas 3. sākumskola, kur šodien viesojās un ar bērniem darbojās
«Putras programmas» «sejas» – profesors Grauds un
Pūcēns.

Pasākumā piedalījās visi izglītības iestādes
piektās klases audzēkņi – aptuveni 125 bērni –, kuriem ar
aktivitāšu un rotaļu palīdzību profesors Grauds stāstīja par
graudaugiem, to kultūrām, putrām, graudaugu produktu labajām
īpašībām un nepieciešamību tos ietvert savā ēdienkartē, kā arī tika
apspēlēti latviešu sakāmvārdi. Piemēram, vienā no aktivitātēm
pasākuma dalībnieki, ņemot par pamatu Laura Reinika dziesmu «Es
skrienu», sacerēja savu dziesmas versiju, kas skanēja šādi: «Es
vāru, vāru vēl, man vēl jāpaspēj, lai mana putra nepiedeg.»

Visi portāla www.jelgavasvestnesis.lv uzrunātie skolēni atzina, ka
putras ēd labprāt. Piemēram, Niklāvam vislabāk garšo auzu pārslu
putra, tomēr viņš ēd arī citas. Puisis sacīja, ka, ja vien mamma
būtu ar mieru pagatavot, tad putras varētu ēst pat vēl biežāk nekā
tagad, lai gan, viņaprāt, viņš jau tā ēdot samērā veselīgi. Katru
rītu Niklāvs iesāk, izdzerot krūzi tējas un apēdot tomātu. Arī
Niklāva klasesbiedrs Nauris ar veselīgu maltīti esot uz «tu». Viņa
ēdienkartē nereti ir auzu pārslu putra, kas viņam ļoti garšojot, un
dažādi salāti. Nauris pastāstīja, ka jau pirms pasākuma zināja, ka
ir ļoti svarīgi ēst veselīgi, un to mēģinot darīt. Viņaprāt,
profesora Grauda vadītās aktivitātes ir efektīvs veids, kā to
atgādināt arī pārējiem skolēniem. Savukārt Hertai vislabāk garšo
manna. Tiesa, viņas ēdienreizēs tā esot diezgan reti. Meitene teic,
ka kopš skolā norit «Putras programmas» aktivitātes, viņa ir guvusi
priekšstatu par to, cik būtiska ir brokastošana, un pārliecību, ka
veselīgs ēdiens var būt arī garšīgs. Jāpiebilst, ka pasākuma
noslēgumā visi pasākuma dalībnieki deva zvērestu, ka turpmāk ēdīs
veselīgi.

Kā pastāstīja Jelgavas 3. sākumskolas
direktora vietniece izglītības jomā Ingrīda Siliņa, oktobris skolā
ir ar akcentu uz veselīgu un aktīvu dzīvesveidu – ne tikai tādēļ,
ka izglītības iestāde ir iesaistījusies «Putras programmā», bet arī
tādēļ, ka oktobris ir Veselības mēnesis. Vairākas ar to saistītas
aktivitātes jau ir notikušas, citas vēl ir tikai priekšā. Piemēram,
skolas gaiteņos ir izvietoti skolēnu veidotie plakāti, kas atgādina
par veselīga uztura pamatprincipiem un tā nozīmi, bet aizvadītajā
nedēļā bērni veidoja veselīga uztura recepšu grāmatas, tādējādi
redzot, cik daudz gardu un reizē veselīgu ēdienu var pagatavot.
Otrdien paredzēta lekcija «Mierīgs un laimīgs», kurā svarīgākās
lietas par veselību un pašsajūtu skolā un mājās ar bērniem pārrunās
psihologs un medicīnas darbinieks, savukārt piektdien izglītības
iestādē būs Sporta diena.

Tā kā 10. oktobris ir Starptautiskā Putras
diena, oktobris Latvijā ir pasludināts par Putras mēnesi. Jau trešo
gadu oktobrī skolās noris putras stundas, putras pagatavošanas
meistarklases un citas par graudaugiem izglītojošas aktivitātes.
Šogad «Putras programma» Latvijas izglītības iestādēs notiek līdz
8. novembrim. Putras programma skolās notiek divās vecuma grupās –
no 1. līdz 4. klasei un no 5. līdz 8. klasei. 1. – 4. klašu grupā
programmā reģistrēta arī Jelgavas 4. sākumskola (skolotāja Ginta
Upīte), Jelgavas 4. vidusskola (skolotāja Ilze Miklaševica),
Jelgavas 6. vidusskola (skolotāja Ludmila Stūre), informē «Putras
programmas» koordinators Ansis Krūmiņš.

Putras programmas iniciators ir AS «Rīgas
Dzirnavnieks» sadarbībā ar Veselības ministriju, Valsts izglītības
satura centru un Slimību profilakses un kontroles centru.
Programmas mērķis ir popularizēt putras kā mūsdienīgu ēdienu un
radīt jaunas putras ēšanas tradīcijas.

Foto: Raitis Supe