23.7 °C, 0.9 m/s, 67.5 %

Kultūra

Pirmā Cukura fabrika – Jelgavā
09/08/2015

Cukura rūpniecība 20. gadsimta 20. un 30. gados piedzīvoja strauju attīstību (1932. gadā – Krustpils Cukura fabrika, 1933. gadā – Liepājas Cukura fabrika). Jelgava tajā ieņēma īpašu vietu – šeit tika atklāta pirmā Cukura fabrika Latvijā.

www.jelgavasvestnesis.lv

Cukura rūpniecība 20. gadsimta 20. un 30. gados
piedzīvoja strauju attīstību (1932. gadā – Krustpils Cukura
fabrika, 1933. gadā – Liepājas Cukura fabrika). Jelgava tajā ieņēma
īpašu vietu – šeit tika atklāta pirmā Cukura fabrika
Latvijā.

Latvijas cukura rūpniecības tēvs bija Jānis Laže (1886 – 1969),
bez kura ticības cukurrūpniecības lielajai nozīmei Latvijas
ekonomiskajā attīstībā, iespējams, nekas nebūtu izdevies.
Uzņēmīgais zemnieka dēls 1907. gadā iestājās Maskavas Tehniskajā
skolā. Izglītību viņš papildināja Berlīnes Cukura institūtā pie
slavenā cukurrūpniecības speciālista profesora O.Špenglera, bet
pirmā reālā iepazīšanās ar cukurbiešu kultūru notika Ukrainā. Pēc
Pirmā pasaules kara J.Laže atgriezās Latvijā, lai ar
cukurrūpniecībā gūto pieredzi palīdzētu celt savas valsts
ekonomisko labklājību. 

Latvijas valsts noticēja J.Lažes idejai, ka cukurbiešu kā
nozīmīgas agrārās kultūras audzēšana palīdzēs Latvijas zemkopjiem
attīstīties, kā arī nodrošinās pilsētās strādniekus ar darbu.

1925. gada 8. janvārī notika akciju sabiedrības «1. Latvijas
Cukura fabrika» pilnsapulce, kur pieņēma lēmumu Cukura fabriku
būvēt Jelgavā. Ražošanas kompleksa arhitekts bija Eižens Laube.
1925. gada 18. jūnijā Latvijas Valsts prezidents Jānis Čakste
iemūrēja Jelgavas Cukura fabrikas pamatakmeni. 1926. gada 14.
novembrī notika Jelgavas Cukura fabrikas svinīgā atklāšana.

Darbības sākumā Jelgavas Cukura fabrika piedzīvoja arī
finansiāli mazāk veiksmīgus laikus, bija gadi, kas cukurfabrikai
nesa finansiālus zaudējumus. Lai nepieļautu bankrotu, Latvijas
valsts 1927. gada aprīlī pārņēma akciju sabiedrību savā īpašumā,
vienlaikus sākot ļoti aktīvu vietējā cukura reklāmu. Vēl tagad
vecākā paaudze atceras teicienu, ka tējai vai kafijai jāpievieno
trīs karotītes cukura – par katru fabriku vienu.

Jau 1934. gadā Latvija pilnībā nodrošināja iekšzemes patēriņu ar
Latvijas zemnieku izaudzēto cukurbiešu cukuru, bet 1935. gadā
Latvija kļuva par cukura eksportētājvalsti.

Jelgavas Cukura fabrikā cukuru pārtrauca ražot 2007. gadā. Lai
gan arī pašlaik veikalu plauktos redzam tik ierasto marķējumu
«Jelgavas cukurs», tam ar Jelgavu nekāda sakara nav.

Foto: Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejs