22.8 °C, 0.8 m/s, 75 %

Ekonomika

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsEkonomika«Jelgavas dzirnavas» sāk graudu pieņemšanu
«Jelgavas dzirnavas» sāk graudu pieņemšanu
06/08/2015

AS «Jelgavas dzirnavas» šonedēļ sākusi jaunās ražas pieņemšanu. Ir pieņemtas pirmās rapšu un kviešu kravas, bet pirmā rudzu krava tiek gaidīta augusta vidū.

Andra Ozola

AS «Jelgavas dzirnavas» šonedēļ sākusi jaunās ražas
pieņemšanu. Ir pieņemtas pirmās rapšu un kviešu kravas, bet pirmā
rudzu krava tiek gaidīta augusta vidū.

Uzņēmuma laboratorijas vadītāja Solvita Kalniņa stāsta, ka
patlaban pieņemtas 200 tonnas rapšu un 100 tonnas kviešu
uzglabāšanai. Savukārt rudzus un bioloģiski audzētos rudzus, kurus
«Jelgavas dzirnavās» arī pārstrādās, uzņēmums plāno sākt pieņemt
augusta vidū.

«Agrīnajām kviešu šķirnēm ir zemāks proteīna saturs, bet cerams,
ka vēlākajām šķirnēm tas būs augstāks. Rapsis ir labas kvalitātes,
ar augstu eļļas saturu. Šogad visiem graudiem raksturīgs tas, ka
mitrums nav augsts,» jaunās ražas kvalitāti vērtē laboratorijas
vadītāja. Viņa atzīst, ka raža šogad padevusies laba, nevis kā
pērn, kad ziemāji izsala, bet vēlāk lietavu dēļ zemnieki nevarēja
tikt uz lauka. Šogad no lauka nākot sausi graudi un nekas
neliecinot par sliktu graudu kvalitāti.

Arī dažviet uz lauka redzamā veldre ražu nav būtiski
ietekmējusi, vienīgi šādos laukos raža varētu būt mazāka. Modernie
kombaini spēj veldri pacelt. Par graudu iepirkuma cenām S.Kalniņa
atturas spriest, tās esot atkarīgas no tirgus pieprasījuma.
Jāpiebilst, ka patlaban kviešu cena biržā svārstās ap 180 – 190
eiro par tonnu, taču tā turpina kristies optimistisko ražas
prognožu dēļ.

Uzņēmuma izpilddirektors Alvils Dominieks informē, ka šogad
uzglabāšanai plānots iepirkt 25 000 tonnu graudu, bet
pārstrādei – 12 000 tonnu, kas ir pagājušā gada līmenī.

AS «Jelgavas dzirnavas» spēj vienlaicīgi uzglabāt 55 000
tonnu graudu – rapsi, kviešus, rudzus. Sezonas laikā darbojas trīs
pieņemšanas bedres, kas graudus ļauj pieņemt ātri un kvalitatīvi,
vēsta uzņēmuma mājas lapa www.jelgavasdzirnavas.lv.

Foto: Raitis Supe