Nedēļas nogalē Bauskā notika «Rimi» rīkotā konkursa «Latvijas gardākā kūka» Zemgales pusfināls, kurā ar savām kūkām piedalījās arī četras jelgavnieces. Par vienu no divām labāko un gardāko kūku cepējām atzīta jelgavniece Līga Bandeniece-Silgaile, kura konkursā piedalījās ar savu kāzu svinību kūku «14&14». «Uz tādu rezultātu necerēju, jo konkurence bija ļoti sīva, turklāt vairākas kūku cepējas bija ar daudz lielāku pieredzi. Es jau tikai amatieris, kas ģimenes svētkos iepriecina ar kūkām. Taču šī torte «14&14» bija ļoti pārdomāta, jo gatavoju to savām kāzām,» stāsta L.Bandeniece-Silgaile. Viņa sava reģiona godu aizstāvēs un konkursa finālā Rīgā 15. augustā pretendēs uz titulu «Latvijas gardākās kūkas cepēja».
Ritma Gaidamoviča
L.Bandeniece-Silgaile ikdienā strādā bankā un dažādas kūkas cep ģimenes svētkiem. Viņa spriež, ka konkursā uzvarēt palīdzējusi veiksme un tas, ka šī kūka bijusi pārdomāta līdz sīkumam. «Tās receptes izstrādē pirms gada ieguldīju lielu darbu, lai tā būtu garšīga, izturētu vasaras svelmi,» stāsta jelgavniece. Jāpiebilst, ka šī torte žūrijas atzinību ieguva ne vien patīkamās konsistences un garšu nianšu dēļ, bet arī īpaši oriģinālā noformējuma dēļ – kūku klāja balta mastika un viegli rīsa papīra tauriņi. «Patiesībā sākumā es negribēju savu recepti atklāt, taču vēlme piedalīties konkursā bija lielāka. Šobrīd uzskatu, ka šī bija labākā izvēle konkursam. Pazīstamā garšu eksperte Ilze Jurkāne šo torti nodēvēja par princešu kūku, tātad milzīgo darbu, ko esmu ieguldījusi receptes tapšanā, novērtē arī citi,» stāsta Zemgales uzvarētājkūkas autore. Viņa min, ka «14&14» ir divu siera kūku apvienojums – svaigās un ceptās siera kūkas salikums ar zemenēm, kas pārklāta ar mastiku un ko rotā no rīspapīra izgriezti tauriņi.
Jautāta par kūkas nosaukumu «14&14», autore atklāj, ka skaitlis 14 viņas ģimenē ir ļoti nozīmīgs. Proti, gan viņai, gan vīram 14. datumā ir dzimšanas diena, viņu ģimenes auto numura zīmē ir šis skaitlis, abi ar vīru iepazinušies pulksten 14, bet 14. jūnijā 2014. gadā notikušas viņu kāzas.
«Protams, man ir milzīgs prieks par uzvaru. Jāatzīst gan, ka konkurence bija ļoti liela, jo piedalījās kūku cepējas ar lielu pieredzi, kuras strādā uz pasūtījumiem. Es jau esmu tikai amatiere,» atzīst L.Bandeniece-Silgaile.
Jāpiebilst, ka L.Bandeniecei-Silgailei šie nav pirmie panākumi gardāko kūku konkursā. 2013. gadā viņa piedalījās žurnāla «Ieva» rīkotajā konkursā, kur no Zemgales iekļuva finālā. «Biju jau sakrāmējusi somu, lai nākamajā dienā dotos uz finālu, taču naktī pulksten 4.30 vīrs mani aizveda uz slimnīcu – meitiņa bija izdomājusi piedzimt tieši tajā dienā,» stāsta Zemgales gardākās kūkas īpašniece.
Labākās receptes autore balvā ieguva ceļazīmi uz konkursa «Latvijas gardākā kūka finālu» Rīgā 15. augustā un virtuves kombainu, kas lieti noderēs dažādu kulinārijas brīnumu gatavošanai turpmāk.
Kopumā reģionālajā pusfinālā Bauskā, parādot savas kūku gatavošanas prasmes un interesantās receptes, piedalījās desmit saimnieces. Tā laikā tika gatavotas gan tradicionālas lauku tortes, gan citi oriģināli un mazāk zināmi svētku gardumi. Viņu vidū vēl trīs jelgavnieces – Marta Šeškena ar zemeņu-bazilika torti, Tamila Novikova ar burkānu torti un Indijas riekstu krēmu, Biruta Velmere ar pīlādžogu trifeļu kūku.
Ar konkursā pieteiktajām kūku receptēm var iepazīties mājas lapā www.gardezi.lv.
Foto: no personīgā un organizatoru arhīva