23.6 °C, 2 m/s, 49 %

Izglītība

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsIzglītība«Latvijas piens» Amatu vidusskolai katru mēnesi piegādās 30 kilogramus siera
«Latvijas piens» Amatu vidusskolai katru mēnesi piegādās 30 kilogramus siera
15/06/2015

Šodien pilsētas domē parakstīts trīspusējais sadarbības līgums starp Jelgavas pašvaldību, Jelgavas Amatu vidusskolu un SIA «Latvijas piens». Sadarbības līgums paredz, ka uzņēmums katru mēnesi mācību gada laikā skolai piegādās 30 kilogramus siera, lai pedagogi ar audzēkņiem rastu jaunas receptūras, izmantojot «Latvijas piena» produktus. Tāpat notiks audzēkņu pieredzes apmaiņa, un ar laiku Amatu vidusskolas audzēkņiem uzņēmumā tiks nodrošināta prakse.

Ritma Gaidamoviča

Šodien pilsētas domē parakstīts
trīspusējais sadarbības līgums starp Jelgavas pašvaldību, Jelgavas
Amatu vidusskolu un SIA «Latvijas piens». Sadarbības līgums paredz,
ka uzņēmums katru mēnesi mācību gada laikā skolai piegādās 30
kilogramus siera, lai pedagogi ar audzēkņiem rastu jaunas
receptūras, izmantojot «Latvijas piena» produktus. Tāpat notiks
audzēkņu pieredzes apmaiņa, un ar laiku Amatu vidusskolas
audzēkņiem uzņēmumā tiks nodrošināta prakse.

«Mēs esam Jelgavā bāzēts uzņēmums, kam ir
svarīgi, kas notiek pilsētā. Būtiska ir pēctecība, tāpēc jāpievērš
uzmanība jauno speciālistu skološanā. Mūsuprāt, labākais sadarbības
partneris var būt vietējā skola – Jelgavas Amatu vidusskola, kuras
audzēkņi varētu būt tie, kuri «Latvijas piena» vārdu ar zīmolu
«Trikāta» nes pasaulē,» par sadarbību saka «Latvijas piena» valdes
priekšsēdētāja Anita Skudra.

Noslēgtais sadarbības līgums paredz, ka
uzņēmums skolu atbalstīs ar produktiem. Katru mēnesi mācību gada
laikā tas skolai piegādās 30 kilogramus «Latvijas pienā» ražotās
produkcijas, kuru tālāk skolas pedagogi un audzēkņi izmantos
ikdienas darbā. Tāpat sadarbībai būs intelektuāls pienesums. Skolas
audzēkņi varēs doties ekskursijā uz ražotni un izzināt siera
gatavošanas procesu, kā arī uzņēmuma ražošanas vadītāji ir gatavi
dalīties zināšanās gan par siera ražošanas procesu, gan arī par to,
kā sieru pasniegt, kā arī atklāt citas nianses. Bet jau nākamvasar
vairākiem skolas audzēkņiem plānots uzņēmumā piedāvāt vasaras
prakses vietas.

Skolas direktore Edīte Bišere atzinīgi novērtē
šo sadarbību un uzsver, ka tā neveidojas tukšā vietā. «Mēs jau līdz
šim esam veiksmīgi strādājuši kopā. Mums vajadzēja sieru, ko likt
franču ēdienos konkursā, un uzņēmums labprāt mums palīdzēja.
Domāju, ka sadarbība jau sākās tad – šobrīd mēs to tikai
dokumentāli apstiprinām,» tā E.Bišere, spriežot, ka jau tuvākajā
laikā varētu arī domāt par jaunas mācību programmas izveidi, lai
skolotu speciālistus, kas varētu darboties piena pārstrādē.
«Domāju, ka jau 2016. gadā mēs ar Eiropas Sociālā fonda atbalstu
varētu izveidot duālās izglītības jeb darba vidē balstītu
izglītības programmu, kurā šo profesiju piedāvātu apgūt vidusskolu
absolventiem,» pieļauj E.Bišere.

Arī Amatu vidusskolas topošo pavāru skolotāja
Ligita Ziemele atzīst, ka ar «Latvijas piena» produktiem gan viņa,
gan audzēkņi ir pazīstami. «Mēs paši esam piedalījušies piena
pārstrādes uzņēmuma atklāšanā, gatavojot uzkodas no viņu ražotajiem
produktiem, tāpat esam atbalstīti līdz šim un sierus izmantojuši
dažādos konkursos ārzemēs, prezentējot Latvijas produkciju. Nesen
bijām Itālijā, kur lielā cieņā bija tieši «Sniega bumbas»,» stāsta
L.Ziemele, piebilstot, ka tagad katru mēnesi 30 saņemtie siera
kilogrami pavērs vēl plašākas iespējas radīt ko jaunu un
eksperimentēt ar garšām.

Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs Andris
Rāviņš atzinīgi novērtē, ka pilsētā strādājošie uzņēmumi ir
ieinteresēti sadarbībai ar izglītības iestādēm un iesaistīties
jauno speciālistu skološanā. «Arī pilsēta ir sapratusi, ka
sadarbībai ar Jelgavā strādājošiem uzņēmumiem jābūt vēl ciešākai,
un šis ir viens no veidiem. Ir svarīgi, lai skola mācību procesā
var strādāt ar produktiem, kas pieejami tepat Latvijā, tādējādi
veicinot produkta noietu vietējā tirgū,» tā domes
priekšsēdētājs.

Foto: Ivars Veiliņš