19.1 °C, 1.5 m/s, 96.4 %

Ekonomika

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsEkonomika«Latvijas Piens» ieguvis starptautiski elitāru sertifikātu
«Latvijas Piens» ieguvis starptautiski elitāru sertifikātu
03/05/2015

Latvijas lauksaimniekiem piederošais piena pārstrādes uzņēmums «Latvijas Piens» saņēmis starptautiski elitāro britu mazumtirdzniecības uzņēmumu asociācijas British Retail Consortium (BRC) Standarts for Food Safety standarta sertifikātu. Tas apliecina produkcijas kvalitāti, labas ražošanas un higiēnas praksi un uzrāda ražotāju kā uzticamu partneri tirdzniecības tīkliem.

www.jelgavasvestnesis.lv

Latvijas lauksaimniekiem piederošais
piena pārstrādes uzņēmums «Latvijas Piens» saņēmis starptautiski
elitāro britu mazumtirdzniecības uzņēmumu asociācijas British
Retail Consortium (BRC) Standarts for Food Safety standarta
sertifikātu. Tas apliecina produkcijas kvalitāti, labas ražošanas
un higiēnas praksi un uzrāda ražotāju kā uzticamu partneri
tirdzniecības tīkliem.

«Starptautiski atzīta sertifikāta iegūšana ir
apliecinājums «Latvijas Piens» spējai būt sekmīgam starptautiskā
siera tirgus dalībniekam, eksportējot sieru, kas saražots no
vietējiem piensaimniekiem saražotā piena. Sertifikāta iegūšana bija
mērķtiecīgs darbs, lai parādītu uzņēmuma apņemšanos nodrošināt
pārtikas nekaitīgumu, kvalitāti un atbilstību normatīvajām
prasībām, kā arī spēju nepārtraukti pilnveidoties. Tas ir viens no
stingrākajiem brīvprātīgi piemērojamajiem pārtikas nekaitīguma un
kvalitātes vadības standartiem pasaulē,» atzīst Anita Skudra,
«Latvijas Piens» valdes priekšsēdētāja.

BRC standarta prasību īstenošana uzņēmumam
paver ceļu uz sadarbību ar mazumtirdzniecības uzņēmumiem, jo
veikalu tīkli Eiropā, pasaulē un arī Baltijā izvēlas sadarboties ar
ražotājiem un piegādātājiem, kuru produkcija sertificēta atbilstoši
šim standartam.

Tajā iekļautas visjaunākās pārtikas
nekaitīguma nodrošināšanas prasības. Standarts ietver vairākas
kvalitātes vadības sistēmas, tostarp HACCP sistēmas (riska analīze
kritiskajos kontroles punktos), Labas ražošanas prakses (Good
Manufacturing Practice – GMP), Labas laboratorijas prakses (Good
Laboratory Practice – GLP) un Labas higiēnas prakses (Good Hygiene
Practice-GHP) prasības.

BRC standartu pirmo reizi izdeva 1998. gadā,
to publicēja britu lielveikalu ķēžu apvienība («Asda», «Tesco» un
«Sainsbury»), un tas tiek regulāri pārskatīts un pilnveidots.

Mūsdienās BRC standartu ir atzinuši pārtikas
ražotāji visā pasaulē.

2014. gadā «Latvijas Piens» uzsāka siera
ražošanas paplašināšanu, lai vietējam un eksporta tirgiem piedāvātu
produktu ar augstāku pievienoto vērtību. «Latvijas Piens» aktīvi
strādājis, lai diversificētu tirgus riskus, fokusējoties uz siera
ražošanu un eksporta palielināšanu. Kopumā «Latvijas Piens»
eksportē uz 11 valstīm un jau šobrīd ir skaidrs, ka šogad
Skandināvija kļūst par «Latvijas Piens» nozīmīgāko reģionu siera
eksportā. Vienlaicīgi tiek veikta jaunu eksporta tirgu izpēte,
notiek jaunu, eksporta tirgiem piemērotu piena produktu izstrāde.
Koncentrējot resursus eksporta attīstībai, uzņēmums šogad piedalās
nozīmīgās starptautiskās izstādēs: «Gulf Food» Dubaijā, «IFE»
Londonā, maija sākumā dosies «SIAL China», Ķīnā, rudenī plānots
piedalīties vērienīgajā pārtikas izstādē «Anuga» Vācijā.

«Mēs zinām, ka noteicošais faktors izejai no
krīzes situācijas piena nozarē Baltijā ir uzņēmumu spēja atrast
jaunus eksporta tirgus. Saņemtais BRC sertifikāts un zīmola
«Trikata» pirmā vieta nominācijā «gada preču zīme pasaulei» soli pa
soli mūs tuvina mērķa sasniegšanai – eksporta izvēršanai. Jau šogad
to plānots palielināt līdz 50% no saražotā,» uzsver A.Skudra.