Zemnieku uzņēmums «Latvijas piens» uzsācis vājpiena koncentrāta un saldā krējuma eksportu – šonedēļ, nepilnu mēnesi pēc atklāšanas, uz vairākām ES valstu piena pārstrādes rūpnīcām aizvestas 125 tonnas vājpiena koncentrāta un 25 tonnas saldā krējuma.
Ilze Knusle-Jankevica
SIA «Latvijas piens» komunikācijas vadītāja Iveta Tomsone stāsta, ka Jelgavā saražoto vājpiena koncentrātu ES rūpnīcas tālāk pārstrādās sierā, saldējumā un vēl citos piena produktos, savukārt saldo krējumu – sviestā.
Pirms eksporta uzsākšanas ārvalstu sadarbības partneri veica «Latvijas pienā» saražotās produkcijas kvalitātes testus un atzina tos par atbilstošiem, izsakot arī atzinību par operatīvo pārstrādes iekārtu regulēšanas procesu. Pēc analogu Eiropas rūpnīcu pieredzes, iekārtu regulēšana un produkcijas ražošana testa režīmā parasti ilgst vismaz divus mēnešus.
Portāls www.jelgavasvestnesis.lv jau rakstīja, ka piena pārstrādi nelielos apjomos rūpnīca uzsāka jūnija beigās. Testa režīmā saražotais vājpiena koncentrāts tika izmēģināts uzņēmuma līdzīpašniekam, zemnieku kooperatīvam «Trikāta KS» piederošajā «Trikātas siera» ražotnē, pārstrādājot to sierā. Galeriju no rūpnīcas atklāšanas pasākuma var apskatīt šeit .
I.Tomsone norāda, ka augustā ražošanas apjomi pieaugs, plānojot saražot kopumā aptuveni 500 tonnas vājpiena koncentrāta un 200 tonnas krējuma. Vienlaikus augustā «Latvijas piens» uzsāks siera ražošanas iekārtu uzstādīšanu. Siers ar augstu pievienoto vērtību būs pamatprodukcijas veids, un tā ražošanu uzsāks oktobrī. Rūpnīcā tiks uzstādīta arī ultrafiltrācijas iekārta, kas nodrošinās siera ražošanas procesā radušos sūkalu pārstrādi sūkalu proteīnā un sūkalu koncentrātā, kas ir pieprasīti eksporta produkti. Līdz gada beigām tiks uzstādītas visas tehnoloģiskās iekārtas, kas nodrošinās piena bezatlikumu pārstrādi.
Foto: no «Latvijas piena» arhīva