«Domāju, ka, mazliet pielāgojot, šie ēdieni ap vasaru varētu tikt iekļauti mūsu ēdienkartē,» apmeklējis Jelgavas speciālo ēdienu gatavošanas meistarklasi un iepazinies ar «Hercoga buru» un «Šarlotes skūpstu», teic ģimenes kafejnīcas īpašnieks Andris Rūmītis.
Ilze Knusle-Jankevica
Šodien Jelgavas amatu vidusskolas jaunatklātajā Ēdienu laboratorijā notika meistarklase, kurā vairāk nekā 20 speciālisti apguva īpašo Jelgavas ēdienu – «Hercoga bura» un «Šarlotes skūpsts» – gatavošanu. «Man ir patiess prieks redzēt jūs, kas strādājat Jelgavā, šodien šeit, lai novērtētu Jelgavas Amatu vidusskolas skolotāju un audzēkņu piedāvāto Jelgavas īpašā ēdiena versiju,» tā pašvaldības Sabiedrisko attiecību sektora vadītājas vietniece Baiba Pušinska. Savukārt Amatu skolas direktore Edīte Bišere uzsvēra, ka pilnībā gatavs ēdiens būs tikai tad, kad ēdināšanas uzņēmumi to būs iedzīvinājuši.
A.Rūmītis atzinīgi novērtēja to, ka pamatēdiens ir gaļas ēdiens un ka ir izmantoti kāļi. «Tas varētu būs saistoši klientiem – nobaudīt viena ēdiena dažādas interpretācijas dažādās ēstuvēs,» tā viņš, piebilstot, ka, viņaprāt, Kurzemes hercogistes un hercoga Jēkaba laika vēstures izmantošana ir īsti vietā, runājot par Jelgavas īpašo ēdienu. «Arī mums vasarā bija speciāla Kurzemes hercoga ēdienkarte,» piebilst A.Rūmītis.
Praktisko semināru vadīja ēdienu izstrādātājas, Amatu vidusskolas pavāru specialitātes skolotājas Aina Tāluma un Ligita Ziemele. A.Tāluma pastāstīja, ka «Hercoga bura» ir pamatēdiens, kas gatavots no Zemgalē audzētas cūkas šķiņķa un karamelizētiem skābētiem kāpostiem. Kā piedevas tiek pasniegti dažādi dārzeņi, brūklenes, smiltsērkšķi, kadiķu ogas, kā arī āboli un ābolu sulas no Bramberģes muižas. Savukārt deserta «Šarlotes skūpsts» noslēpums ir dzintarogu sula un kāds īpašs mīlestības eliksīrs.
Pieredzē izstrādāt īpašo ēdienu dalījās arī Rundāles pils restorāna īpašniece Sanita Millere, kura kopā ar Amatu vidusskolas audzēkņiem izstrādājusi Rožu kūku. «Prasības, kādam jābūt īpašajam ēdienam, ir diezgan augstas. Tam, piemēram, jābūt tādam, ko var pasniegt lielam personu skaitam, izejvielām jābūt tādām, ko nelieto katru dienu, tāpēc varbūt arī jums vajag izmantot ko tādu, kas ir tikai Jelgavā,» tā viņa, piebilstot, ka Rožu kūkas recepte ir patentēta. «Šī kūka nedrīkst izmainīties pēc gadiem cilvēciskā faktora ietekmē, tai vienmēr ir jābūt tādai, kāda tā ir šobrīd,» norāda S.Millere.
Foto: Ivars Veiliņš