Tradicionālās Mārtiņdienas zoss vai gaiļa vietā patērētāji svētku galdam biežāk izvēlas vistas vai broilerus, biznesa informācijas portālam «Nozare.lv» norāda mazumtirgotāji.
Lielveikala «Maxima» preses sekretārs Ivars Andiņš apstiprina, ka pēdējos gados Mārtiņdienā svētku galdam patērētāji izvēlas vistas un broilerus, jo «latviešu tradīcijās ne tik daudz zosis, bet tieši gaiļi bijuši tradicionālais Mārtiņdienas ēdiens, un zosis vienmēr bijis vairāk vai mazāk ekskluzīvs produkts».
«Elvi grupas» sabiedrisko attiecību vadītāja Vineta Grigāne norāda, ka «Elvi» veikalu tīklā zosis nemaz nav pieejamas.
«Zemnieki piedāvā zosis par četriem latiem kilogramā, taču patērētāju pirktspēja nav tik liela. Toties Mārtiņdienas cepešu vajadzībām pieaug pīļu un veselo vistu pārdošanas apjomi, taču arī tas nav masveida process,» atzīmē Grigāne.
Šodien Latvijā tiek svinēta Mārtiņa diena, kas saistāma ar saimnieciskā gada beigām un visas dzīvās dabas gatavošanos ziemai.
Mārtiņdienu svin vairākas Eiropas tautas, un katrai no tām ar šo dienu saistās savas ieražas un tradīcijas. Vācieši Mārtiņos ceļ galdā zoss cepeti un alu, zviedri – putraimu putru un pīrāgus, latvieši Mārtiņdienā ēd zirņu pītes, gaili un iet budēļos.
LETA