16.7 °C, 7.6 m/s, 84.5 %

Latvijā

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsLatvijāPētījums: Latvijas iedzīvotāji sākuši ēst lētāku un zemākas kvalitātes pārtiku
Pētījums: Latvijas iedzīvotāji sākuši ēst lētāku un zemākas kvalitātes pārtiku
20/09/2009

Pēdējo sešu mēnešu laikā Latvijas iedzīvotāji sākuši ēst lētāku un zemākas kvalitātes pārtiku, liecina jaunākais plaša patēriņa preču ražošanas uzņēmuma «Unilever» pētījums.

Pēdējo sešu mēnešu laikā
Latvijas iedzīvotāji sākuši ēst lētāku un zemākas kvalitātes
pārtiku, liecina jaunākais plaša patēriņa preču ražošanas uzņēmuma
«
Unilever» pētījums.

Gandrīz trešdaļa jeb 30% Latvijas
iedzīvotāju ir mainījuši ēšanas paradumus, uzturā lietojot lētāku
un zemākas kvalitātes pārtiku. Salīdzinot, Lietuvā un Igaunijā
tikai 22% iedzīvotāju ir mainījuši savus ēšanas
paradumus.

Turklāt 35% aptaujas respondentu atzina,
ka arī ēst viņi ir sākuši mazāk, bet 31% uzskata, ka neēd
pietiekami daudz veselīgas pārtikas, tādējādi neuzņem visus
nepieciešamos vitamīnus, minerālvielas un citas uzturvielas.
Lietuvā mazāk ēst sākuši 24% iedzīvotāju, bet Igaunijā –
26%.

Pētījumā parādās saistība starp ēšanas
paradumu maiņu un ienākumiem – jo lielāki ir ienākumi, jo mazāk
cilvēki ir mainījuši ēšanas paradumus. Tikai 6% cilvēku ar
ieņēmumiem virs 400 latiem mēnesī pēdējo sešu mēnešu laikā ēd mazāk
un zemākas kvalitātes pārtiku, savukārt šādi savus ēšanas paradumus
mainījis katrs ceturtais respondents ar ienākumiem līdz 250 latiem.
Salīdzinot dzimuma atšķirības, 39% sieviešu ēd mazāk, vīriešu –
26%.

Visās Baltijas valstīs vairāk nekā puse
respondentu par prioritātēm ēdiena izvēlē visbiežāk minējuši labu
garšu. Latvijā to kā noteicošo faktoru minējuši 66% respondenti,
Igaunijā – 87%, Lietuvā – 67%. Tāpat 63% iedzīvotāju atzīst, ka
ēdiena izvēlē noteicoša ir arī pievilcīga produkta cena.

Augstu kvalitāti kā vienu no prioritātēm
minējuši tikai 31% respondentu, bet veselīgu uzturu – 43%, savukārt
13% ietekmē ģimenes locekļu un draugu viedoklis par
ēdienu.

Kā uzskata Latvijas Diētas ārstu
asociācijas vadītājs Andis Brēmanis, pētījuma rezultāti skaidri
parāda, ka, mainoties ekonomiskajai situācijai Latvijā, ir
mainījušies arī cilvēku ēšanas paradumi, jo cilvēki sākuši arvien
biežāk izvēlēties lētāku un līdz ar to, iespējams, zemākas
kvalitātes pārtiku.

«Svarīgi atcerēties, ka neatkarīgi no
tā, vai tiek izvēlēta dārgāka vai lētāka pārtika, galvenais, lai tā
satur organisma funkcionēšanai nepieciešamos vitamīnus un
uzturvielas,» uzsver dietologs.

Kā rāda pētījums, katru dienu treknās
zivis, piemēram, lasi, tunci, siļķi, neēd neviens no aptaujātajiem
respondentiem, savukārt trešdaļa jeb 34% iedzīvotāju vispār nelieto
pārtikā treknās zivis. Šīs zivis neēd 25% vīrieši un 38% sieviešu.
Pozitīvi ir tas, ka 56% iedzīvotāji vismaz reizi nedēļā pārtikā
lieto zivis. Pētījums arī atklāj: jo lielāki ir cilvēku ieņēmumi,
jo biežāk viņi pārtikā lieto zivis.

Saskaņā ar Bērmaņa teikto zivis uzturā
būtu jālieto vismaz vienu reizi nedēļā, lai uzņemtu nepieciešamās
taukskābes.

Katru dienu gaļu un gaļas produktus ēd
21% no visiem aptaujātajiem respondentiem – 26% vīrieši un 18%
sievietes, savukārt gaļas produktus vispār pārtikā neuzņem 5%.
Pārējie 74% respondentu gaļu uzturā lieto vismaz reizi nedēļā.
Savukārt mājputnu gaļu katru dienu uzņem 3% respondentu, vismaz
reizi nedēļā – 89%, savukārt vispār nelieto 9%.

Miltu izstrādājumus katru dienu patērē
48% iedzīvotāju, vismaz reizi nedēļā tos lieto 49%, savukārt vispār
nelieto 3%. Pienu un piena produktus katru dienu lieto 48%
respondentu, vismaz reizi nedēļā – puse respondentu, savukārt
vispār šos produktus nelieto 2%.

Dārzeņus un augļus katru dienu patērē
attiecīgi 58% un 40% respondentu, vismaz reizi nedēļā – attiecīgi
41% un 58%. Tikai 1% iedzīvotāju dārzeņus neēd, bet augļus neuzņem
uzturā 2%.

Saldumus katru dienu ēd 20% iedzīvotāju,
vismaz reizi nedēļā – 71%, savukārt vispār neēd 8%
respondentu.

Pētījums atklāj, ka par spīti
ekonomiskajai situācijai Igaunijā un Lietuvā gandrīz puse
iedzīvotāju nav mainījuši ēšanas paradumus, patērējot tādas pašas
kvalitātes pārtiku tikpat lielā daudzumā kā pirms sešiem mēnešiem.
Latvijā ēšanas paradumus nav mainījuši 38% iedzīvotāju. Skatoties
pēc teritoriālā iedalījuma, pētījums rāda, ka laukos salīdzinājumā
ar Rīgu vairāk ir to cilvēku, kuri ēd mazāk un lētāku/zemākas
kvalitātes pārtiku.

Pētījums apliecina, ka, samazinoties
ienākumiem, samazinās arī patērētās pārtikas kvalitāte.

Ēd mazāk, bet dārgāku un kvalitatīvāku
pārtiku tikai 4% no visiem aptaujātajiem respondentiem. Tikai 2% ēd
tādā pašā apjomā dārgāku pārtiku. 17% no visiem respondentiem ir
sākuši ēst mazāk, bet tās pašas kvalitātes pārtiku. Īpaši šī
tendence iezīmējas sieviešu auditorijā.

«Unilever»
pētījums veikts sadarbībā ar «
OMG Latvia»
un «Snapshot». Aptaujā, kas notika 2009. gada septembrī, piedalījās
872 respondenti.

LETA