4 °C, 0.6 m/s, 90.3 %

Ekonomika

Sākumlapa Portāla “Jelgavas Vēstnesis” arhīvsEkonomikaKonditorejas īpašniece: «Nebijām gatavi labākajam»
Konditorejas īpašniece: «Nebijām gatavi labākajam»
22/10/2016

«Kūkas sāku cept gadu pirms uzņēmuma reģistrēšanas. Pirms tam nepratu pat plātsmaizi izcept,» tā par saviem pirmajiem soļiem biznesā stāsta konditorejas «Tarte» līdzīpašniece Zane Seipule. Viņa ar savu stāstu dalījās pasākumā «Atbalsta gadatirgus biznesa uzsācējiem», mēģinot arī citus iedvesmot uzsākt savu uzņēmējdarbību.

Konditoreja Mātera ielā tika atvērta šī gada 15. augustā.
Z.Seipule stāsta, ka uzņēmumam ir divas līdzīpašnieces –
svešinieces, kuras, lai savā starpā nekonkurētu, nolēmušas
sadarboties. «Latviešiem ir stereotips, ka visu vajag darīt pašam,
jo mēs esam viensētnieki. Esam dzirdējušas daudz pārmetumu, ka esam
nenormālas, jo sadarbojamies, ka pāriniece apzags, ja atklāsim
ideju, kā tad dalīsim naudu un tamlīdzīgi. Tomēr uzskatu, ka mūsu
gadījumā tas bija viens no svarīgākajiem lēmumiem, lai vispār
uzņēmums rastos,» tā Zane.

Izsoles rezultātā viņas tika pie telpām Mātera ielā, bijušo
gaļas veikalu. Uzņēmēja norāda, Jelgavā atrast vietu nav nemaz tik
viegli, jo telpas ir dārgas. No marta līdz augustam notika darbs
pie konditorejas izveides. «Tā kā telpas ir lielas, sapratām, ka
varam ne tikai ražot, bet arī tirgot,» stāsta Z.Seipule,
piebilstot: no citiem līdzīgiem uzņēmumiem viņas atšķir piedāvājums
un tas, ka viņas neizmanto mākslīgās krāsvielas. Konditoreja tika
atvērta bez liela pompa, tāpēc jo lielāks bijis saimnieču
pārsteigums, ka pirmās divas dienas viņas gāzuši riņķī. «Nespējām
divatā piecept to, ko divu dienu laikā izpirka. Tāpēc trešajā dienā
uz trīs dienām aiztaisījāmies ciet. Parasti jau cilvēki gatavojas
sliktākajam, bet mēs nebijām sagatavojušās labākajam,» viņa stāsta,
norādot: nācies mainīt gandrīz visu, sākot no lielāka ledusskapja
iegādes un beidzot ar piegādātājiem, jo pasūtījumu apjomi
desmitkāršojušies.

Zane, mēģinot noformulēt, kāpēc uzsākt savu biznesu, norāda
vairākus iespējamos iemeslus: lai nebūtu jāiet uz darbu, jo tu
darbā dzīvosi; ja dzīve šķiet garlaicīga; ja gribi pārbaudīt
attiecības un draugus; ja šķiet, ka esi pārāk normāls; ja vēlies
pabeigt vairākas augstskolas īsā laikā; ja tevi moka bezmiegs.
Z.Seipulei ir augstākā ekonomiskā izglītība, bet viņa norāda: ne
augstskolā, ne kursos mācītais nenoderēja, veidojot savu biznesu,
jo realitāte un teorija krietni atšķiras. Viņa pirms tam rakstīja
projektus, un, lai izveidotu «Tarti», aizgāja no, pēc pašas teiktā,
ļoti labi apmaksāta darba.

«Veiksmīgas uzņēmējdarbības pamatā ir motivācija – ir jāsaprot,
kāpēc tu to dari. Mūsu gadījumā tā ir iespēja darīt to, ko gribam,
nevis nauda,» saka Z.Seipule. Tāpat, viņasprāt, ir jābūt ilgtermiņa
domāšanai, jo nevar strādāt ar domu, kā iesmērēt vecās kūkas, ir
jādomā, kā panākt, lai klienti pie tevis atgrieztos. Tāpat viņa
iesaka biznesu uztvert kā personīgu lietu, nevis tikai kā biznesu,
un atzīst: galvenā vērtība ir darbinieki. «Es negribētu piekrist,
ka valsts un pašvaldības iestādes vēlas nogalināt jaunos uzņēmējus.
Mums lielākas problēmas radīja sadarbības partneru atrašana, jo
daudzi uz mazajiem skatās skeptiski,» tā konditores
līdzīpašniece.

Tiem, kuri apsver iespēju veidot savu biznesu, Zane iesaka
neklausīties apkārtējos un izmantot neuzbāzīgu reklāmu. «Mēs
sociālajā tīklā «Facebook» publicējām, kā top mūsu konditoreja,
nevis skaļi aicinājām uz atklāšanu. Domāju, ka tieši tas arī
nostrādāja. Un, kā teica mana mamma: «Tu jau regulāri rakstīji, kā
divas nabadzītes taisa biznesu. Cilvēki aiz līdzjūtības iet tās
kūkas pirkt.», smej Zane.

Jāpiebilst, ka savu biznesa ideju Z.Seipule īstenoja ar
attīstības finanšu institūcijas «Altum» atbalstu, tāpēc bija
uzaicināta dalīties savā iedvesmas stāstā «Altum» rīkotajā pasākumā
«Atbalsta gadatirgus biznesa uzsācējiem», kas Jelgavā notika 20.
oktobrī.

Foto: Austris Auziņš