Piena, maizes un medus svētku laikā, 26. augustā, pulksten 12 Jelgavas reģionālais Tūrisma centrs aicina doties īstā gardēžu piedzīvojumā – ekskursijā «Kartupeļa ceļš Jelgavā», kuras laikā gida pavadībā varēs uzzināt, kā kartupelis 1656. gadā atceļojis uz seno Mītavu un kļuvis par iecienītu produktu latviešu ēdienkartē, informē Jelgavas reģionālā Tūrisma centra pārstāve Liene Strazdiņa.
Ekskursijas maršrutā iekļautas vietas, kas saistītas ar ēšanas tradīcijām Jelgavā, īpaši izceļot kartupeli, kas pirmo reizi hercoga Jēkaba galmā kā īpašs gardums pasniegts 1656. gadā, bet mūsdienās kļuvis par neatņemamu produktu latviešu ēdienreizēs. Ekskursijas dalībniekiem būs iespēja apmeklēt Jelgavas pili un ielūkoties agrākajā pils virtuvē, savukārt pils ēdnīcā varēs nogaršot kādu ļoti tradicionālu kartupeļu uzkodu. «Ekskursijas turpinājumā gardēži apmeklēs Jelgavas Amatu vidusskolu, kur varēs nogaršot skolas pavāru specialitātes skolotāju un audzēkņu radīto Jelgavas pilsētas īpašo ēdienu «Hercoga bura». Viena no nozīmīgām šī ēdiena sastāvdaļām ir kartupelis,» stāsta L.Strazdiņa. Interesenti varēs uzzināt, kā tapa šī pamatēdiena recepte un kāpēc šis ēdiens ir tik īpašs.
Tāpat gardēži varēs uzzināt par šīs vasaras sezonas piedāvājumu gardēžiem «Izgaršo vietējo!», kura laikā vairāku Jelgavas kafejnīcu un restorānu ēdienkartēs iekļauti īpaši kartupeļu ēdieni. Ekskursijas dalībnieki viesosies bistro «Silva» un nogaršos oriģinālu kartupeļu uzkodu, kas tapusi, iedvesmojoties no sezonas piedāvājuma receptēm.
Gardēžu ekskursija «Kartupeļa ceļš Jelgavā» pie Svētās Trīsvienības baznīcas torņa sāksies pulksten 12, un tās plānotais ilgums ir divas stundas. Pieteikt savu dalību līdz 24. augustam var pa tālruni 63005447 vai e-pastu tic@tornis.jelgava.lv. Dalības maksa – 5 eiro, pirmsskolas vecuma bērniem – bez maksas.
Foto: no torņa arhīva