0.6 °C, 2.2 m/s, 94.7 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiBibliotēkā skatāma tēlnieka un mākslas vēsturnieka izstāde
Bibliotēkā skatāma tēlnieka un mākslas vēsturnieka izstāde
11/01/2017

No 16.janvāra līdz 28.februārim Jelgavas pilsētas bibliotēkas izstāžu galerijā būs iespējams aplūkot izstādi “Kārlim Baumanim 100”. Izstādē apskatāmas Kārļa Baumaņa medaļas, gleznas un zīmējumi. Lielie tēlniecības darbi skatāmi fotogrāfijās. Kārļa Baumaņa meita – Laine Kainaize uzgleznojusi tēva portretus, kas papildinās šo izstādi.
 
2016.gadā nosvinējām simts gadu jubileju Kārlim Baumanim, vienam no modernās latviešu tēlniecības pamatlicējiem, šī gada sākumā paiet pieci gadi, kopš viņa vairs nav mūsu vidū.

Tēlnieks un mākslas vēsturnieks Kārlis Baumanis dzimis 1916.gada 3.maijā Raunā, miris, 2011.gada 8.janvārī Rīgā. Kārlis Baumanis ir pirmais, kas Latvijā pievērsās Henrija Mūra [Henry Moore] formveidei. Abstraktos darbus Kārlis Baumanis kala marmorā un granītā. Tēlnieks savas tā brīža emocijas materializēja izteiksmīgos siluetos, līnijās un ritmos. Šo tēlniecisko izjūtu Kārlis Baumanis mācījies no Teodora Zaļkalna un citiem meistariem. Otra viņa darbības joma ir medaļu māksla. Viņš darinājis vairāk nekā 110 divpusīgās medaļas, kas veltītas galvenokārt pasaules un Latvijas kultūrai.
 
Informācija sagatavota
Jelgavas pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību pārvaldē